Депозитите на българите се увеличиха рекордно

05.05.2014 | 17:35
по статията работи: Елица Елефтерова
За първи път парите на хората в банки надхвърлиха 40 млрд. лв.
Депозитите на българите се увеличиха рекордно
Снимка: Булфото

Депозитите на гражданите се увеличиха с рекордните 1 млрд. лв. за три месеца, показват данните на БНБ за периода януари-март 2014 г. Това означава, че на ден са нараствали с около 11 млн. лв.

Така за първи път парите на хората в банки надхвърлиха 40 млрд. лв. Това е над половината от всички привлечени средства в банковата система. Ръстът е с 2,6% до 40,28 млрд. лв.

За година повишението е с 3,56 млрд. лв. Към края на март 21,4 млрд. лв. са в депозити в национална валута, а 15,6 млрд. лв. - в евро.

При ресурса от кредитни институции обаче е регистриран спад от 535 млн. лв., което е 5,9%. Така общо парите в банки от всички източници са се увеличили със средно 689 млн. лв. до 75,5 млрд. лв., съобщава в. “24 часа”.

Кредитите
При кредитите ръстът е по-скромен. За три месеца брутните кредити (без тези за кредитни институции) са се увеличили с 0,6%, или с 337 млн. лв.

Най-голямо е увеличението на отпуснатите заеми за предприятията - с 459 млн. лв. Кредитите за физическите лица обаче са намалели с 81 млн. лв. Това се дължи на спада при потребителските кредити и на увеличения размер на жилищно ипотечните заеми.

През посочения период активите на банковата система са се увеличили със 761 млн. до 86,5 млрд. лв.

Отчетена е печалба в размер на 224 млн. лв. към края на март, което е с 56 млн. лв. повече спрямо същия период на 2013 г. Ръст от 28 млн. лв. е регистриран при нетните доходи от лихви.

За трето поред тримесечие продължават да намаляват т.нар. лоши кредити - с 234 млн. лв. Така нетните кредити с просрочие над 90 дни (те се получават, като от брутната им стойност се приспадат вече направените разходи за обезценка) намаляват до 9,94 при 10,28 на сто към края на декември.

Банките продължават да поддържат висок показател за капиталова адекватност, като към края на март той е 20,42%. За първи път депозитите в банки минаха 40 млрд. лв.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...