Депутатите гледат законопроекта за предотвратяване на корупцията

03.09.2015 | 09:50
по статията работи: econ.bg
Нормативният акт предвижда създаването на нов орган
Депутатите гледат законопроекта за предотвратяване на корупцията
Снимка: Inews.bg

По време на днешното си заседание депутатите ще разгледат на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията. Преди излизането във ваканция на парламента, народните представители от Реформаторския блок настояваха това да се случи още в края на юли. 

В основата на нормативния акт е залегнало изграждането на система за проверка на имуществените декларации и за установяване на конфликт на интереси чрез създаването на нов единен антикорупционен орган. Това е т.нар. Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което трябва да се слее с Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

Заедно с това в законопроекта се съдържа дефиниция на понятието „корупционно поведение“, като според нея в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето получава облаги, водещи до незаконно увеличаване на неговото или на свързани с него лица имуществено състояние.

Нормативният акт предвижда да бъде разширен и списъка с лицата, които са задължени да подават декларации за имуществено състояние и конфликт на интереси. В това число вече ще влизат общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на лечебни заведения за болнична помощ.

Ще се декларират  трудовите доходи, чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 5000 лв.. Ще се допуска и възможността да бъде образувано досъдебно производство и по анонимен сигнал или медийна публикация, допълва БНР.

Все още не е ясно дали законопроектът ще бъде подкрепен от Народното събрание. Към момента депутатите от БСП и ДПС са се обявили против изграждането на нов антикорупционен орган. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...