Депутатите дадоха заден - отлагат решението на казуса с КТБ

31.10.2014 | 14:29
по статията работи: Десислава Маданска
Народните представители гласуваха да отпадне решението на бюджетна комисия БНБ да оздрави банката
Депутатите дадоха заден - отлагат решението на казуса с КТБ

ГЕРБ реши да направи предложение за отпадане на точка 3 от решението на комисията по бюджет и финанси, предвиждаща БНБ да оздрави банките с отрицателен капитал, в които влиза и „Корпоративна търговска банка“ АД. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова. Предложението беше подложено на гласуване и прието със 151 гласа „за“ и 7 „въздържал се“.

„Няма смислова редакция”, коментира Стоянова.

Тя обясни, че идеята е била в кратки срокове да бъде изработена промяна в Закона за кредитните институции, която да транспортира текстовете от директивата, като нашето задължение е това да се случи до 31 декември. Намеренията са били да се даде шанс и на негарантираните вложители, на предприятията, на общините, на болниците, банката да бъде оздравена. Това щеше да стане с точка 3, каза Стоянова.

„Идеята е те да се транспортират веднага, по-рано, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститора”, посочи Стоянова.

„Ще призовем да се оттегли точка 3, да не се гласува тя в зала, но държим да бъде гласуван проекта за решение по точка първа, която гарантира, че българските банкови закони ще бъдат наистина в синхрон с европейското законодателство”, подчерта Менда Стоянова.

Редактираната точка 1 предвижда Министерски съвет да подготви и да внесе в Народното събрание предложение за изменение в пълно съответствие с правото на ЕС на законите в областта на банковото дело, включително на закона за БНБ, закона за кредит институции, закона за гарантиране на влоговете. То бе прието със 130 гласа „за“ и 33 „против“.

От ГЕРБ държат и на точка 2, която ще гарантира незабавното изплащане на гарантираните депозити на граждани, които чакат за това вече пети месец.

Тази точка предвижда НС да приеме законодателни промени, осигуряващи незабавно изплащане на гарантираните депозити при условията в правото на ЕС. Тя бе приета със 168 гласа „за“ и 17 „против“.

Стоянова коментира, че са нужни законови промени, които да гарантират по какъв начин точно да се случи това.

Според нея предложението на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов няма да е достатъчно за бързо разплащане. По време на заседанието на комисията той предложи плащането на гарантираните депозити да става в няколко банки, като вложителите да бъдат разделени по последна цифра на ЕГН или Булстат. Менда Стоянова обаче отчете, че дори подобен механизъм би образувал опашки пред банките за период от 2 месеца. Според нея всеки вложител трябва да има право да предложи по коя сметка, ако има такава, да му бъдат преведени парите.

По думите й депозитите могат да бъдат изплатени до края на ноември, ако се приемат необходимите действия за това.

Тя препоръча на специалистите на БНБ да започнат да си говорят със специалистите на финансовото министерство и Комисията по финансов надзор (КФН) и да изработят промените заедно.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 28.02   364 г. – Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. – Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. – Битка при Лайпциг: В...