Депутатите замразиха заплатите си

10.03.2010 | 10:57
по статията работи:
Подкрепете това решение, защото достатъчно сме се изложили в очите на българския народ, призова председателят на НС Цецка Цачева при гласуването на решението
Депутатите замразиха заплатите си

Депутатите в Народното събрание приеха Проекта за решение за спиране на преизчисляване на заплатата на народните представители, с което замразяват възнагражденията си, предаде Агенция "Фокус". Те гласуваха със 143 гласа "за", 1 глас "въздържал се" и нито един глас "против".

Нарушен е авторитетът на българския парламентаризъм, каза преди това от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя припомни на депутатите, че в проекта за решение за спиране на преизчисляване на заплатата на народните представители става дума за 37 лв. на месец. Това ли трябва да правим по време на криза? Моля ви подкрепете решениението, защото толкова сме се изложили в очите на българския народ, че не ни прилича да водим този дебат повече от час, обърна се Цачева към депутатите. Тя призова проекторешението да се гласува днес.

От нас се иска да бъде чувствителни към възнагражденията на хората. Ние обсъждаме тази тема заради това, че народните представители си увеличават заплатите по време на криза, каза Цачева.

За януари и февруари месец възнагражденията на депутатите са изплатени и няма процедура, по която да бъдат задължени да ги върнат. Това остава на преценка на Парламентарните групи, заяви председателят на Народното събрание. Така на следващото заседание на ПГ на ГЕРБ ще бъде обсъден въпросът за възнагражденията на депутатите за първите два месеца на годината.

Това, което гласуваха народните представители, е да продължи да действа механизмът на чл. 5 от правилника на парламента, по който се изчислява възнаграждението на депутатите, тъй като практиката от предходни години показва, че само за първото тримесечие на календарна година възнагражденията са по-високи, обясни Цачева. По думите й в останалите месеци на годината винаги възнагражденията са били чувствително по-ниски.

С гласуването си в зала депутатите са решили да запазят механизма, по който се образуват заплатите им, но и еднолично са се съгласили да не допускат по-висок размер на заплати от тази през месец декември.

Христо Бисеров от ДПС зави, че е готов е да приеме предложението на Цачева за гласуване на проекта, но тя трябвало да признае, че ПГ на ГЕРБ е подходила политически некоректно.

Депутатът Георги Пирински направи процедурно предложение утре да бъде изслушан финансовият министър Симеон Дянков относно проекта за заплатите. Предложението беше прието със 140 гласа "за", 2 "въздържал се" и 2 гласа "против".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...