Депутатите не промениха изборната бариера

20.02.2014 | 19:15
по статията работи: econ.bg
За да влязат в бъдещите парламенти, партиите ще трябва да съберат поне 4% от легитимния вот
Депутатите не промениха изборната бариера
Снимка: Thinkstock/Guliver

Долната граница за влизане в парламента остава непроменена, решиха депутатите с гласувани на второ четене текстове от новия Изборен кодекс. Според изборния закон право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво ще имат партиите и коалициите, получили не по-малко от 4% от действителните гласове в страната и извън нея.

Парламентът прие и праг от 7% за пренареждане на листата за народни представители. Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ бариерата да бъде 5%, пише iNews.bg.

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция ще се определя от ЦИК по определена методика. Броят на мандатите трябва да е равен на броя на депутатите в парламента, намален с броя на избраните независими кандидати. Мнозинството в зала отхвърли предложение на депутати от ГЕРБ, които искаха прагът за влизане в парламента да се намали на 3%.

Депутатите дадоха решение и на въпроса какво се случва с гласа на човек, който не е посочил преференция – т.е. не е избрал конкретен кандидат. При такъв случай гласът отива за кандидата, който води листата на въпросната партия.

Преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

За разпределяне на мандатите по изборни райони при избори за Народно събрание и за Велико Народно събрание ще се използва методът на Хеър-Ниимайер. Кандидатите ще се подреждат според броя на получените предпочитания, като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни преференции.

Тези кандидати ще се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция и ще образуват списък А. Останалите в кандидатската листа кандидати ще запазват първоначалното си подреждане в листата и ще образуват списък Б.

Когато в списък А има двама или повече кандидати с еднакъв брой предпочитания, редът им в списъка ще се определя от ЦИК чрез жребий. Когато няма кандидати с валидни предпочитания, избрани са кандидатите по реда, в който са подредени в кандидатската листа.

Когато броят на кандидатите с валидни преференции е по-малък от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А. Останалите мандати на партията или коалицията се попълват с кандидатите от списък Б по реда на тяхното подреждане.

Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания е по-голям от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са първите кандидати от списък А по реда на тяхното подреждане до попълване на всички мандати.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...