Депутатите обсъждат емитирането на 1, 493 млрд. евро

04.06.2014 | 13:45
по статията работи: Мина Стойчева
Максималният срок на облигациите ще е 15 години
Депутатите обсъждат емитирането на 1, 493 млрд. евро

В рамките на парламентарната комисията по бюджет и финанси тече обсъждане за емитирането на облигации на стойност 1, 493 млрд. евро. Според финансовия министър Петър Чобанов има заложен лимит на външен дълг в бюджета, позволяващ емитирането на дълга. Към него влиза и такъв дълг, който може да бъде покрит от Европейската инвестиционна банка през следващия програмен период, обясни той. Остатналата част от дълга ще е в размера на планираното, съобщи БТА.

Очаква се Народното събрание да ратифицира емитирането на дълга, след като Министерски съвет даде съгласието си извършване на процедурата. Планира се падежът на ценните книжа да е в началото на 2015 г. Максималният им срок ще е до 15 години.

"Наблюдава се непрекъснато намаление на доходността на държавни облигации, което означава, че пазарите възприемат страната ни като нискорискова", обясни Петър Чобанов. Той увери, че след ратифицирането няма да се бърза с емитирането, а ще се изчака най-добрия момент за това.

Финансовият министър подчерта, че според изчисленията на специалисти, в рамките на две години външният дълг на страната ни ще стане сред най-ниските в Европейския съюз.

Министерство на финансите изнесе доклад, в който се казва, че в област Ловеч са спестили повече от 166 хил. лв. по публично-инвестиционна програма „Растеж и развитие на регионите“. Най-много средства са икономисани по проекта за подобряване на уличните и тротоарните мрежи в Троян. 14 хил. лв. пък са спестени от проекта за водопреносна мрежа в село Малиново. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...