Депутатите одобриха 17% увеличение на учителските заплати

05.12.2019 | 14:10
по статията работи: econ.bg
Депутатите одобриха 60 млн. лв. повече за учителски заплати. Това стана при продължаващо днес гласуване на второ четене на текстове от проектозакона за бюджета за следващата година
Депутатите одобриха 17% увеличение на учителските заплати
Снимка: под лиценза на creative commons

Депутатите одобриха 60 млн. лв. повече за учителски заплати. Това стана при продължаващо днес гласуване на второ четене на текстове от проектозакона за бюджета за следващата година.

По бюджета на ресорното министерството са предвидени 430 млн. лв. в перото "Персонал", от които 360 млн. лв. ще са за учителските заплати. Това означава, че учителите ще получат увеличение между 17 и 18% на заплатите си от 1 януари.

Това увеличение бе записано в анекса към Колективния трудов договор, подписан в началото на ноември в просветното министерство от синдикатите и работодателските организации. Според документа най-ниската основна учителска заплата ще е 1085 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще бъдат 1120 лв., на главните учители - 1176 лв. Директорите ще получават минимално 1334 лева.

Изразяваме притеснение, че единният разходен стандарт за училищата се увеличава с 16%, а заплатите на учителите със 17%, коментира при дебатите народният представител от БСП Ирена Анастасова. Според нея би трябвало училища, които няма да могат да достигнат това увеличение на заплатите, да бъдат подпомогнати по друг начин, за да може да се достигне до това увеличение, без да страдат други пера.

За политиката в областта на всеобхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лв. За политиката в областта на равен достъп до качествено висше образование и развитие на научния потенциал парите за следващата година възлизат на 93 млн. лв.

Предвидените средства за БАН са 105.6 млн. лв. Народните представители приеха и бюджета за държавните висши училища. Софийският университет получава 73.5 млн. лв. Бюджетът на УНСС за следващата година възлиза на 23.9 млн. лв. Стопанската академия в Свищов ще разполага с 4.3 млн. лв. бюджет през следващата година. През 2020 г. бюджетът на Медицинския университет в Плевен ще бъде 11.5 млн. лв.

По предложение на ГЕРБ бяха отделени 100 хил. лв. за Македонския научен институт.

Различни депутати коментираха, че е добре да се увеличават учителските заплати, но това не е достатъчно за подобряване на качеството на образователната система.

Докато не всички работят целенасочено за промени в образователната система, няма как да се надяваме на по-добри резултати, коментира народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по образование Милена Дамянова. "Няма как да искаме нови умения в отворения вече пазар на труда. Няма как да искаме по-добро представяне в практически и други ситуации, ако продължаваме да преподаваме по модел, който не е актуален", посочи още Дамянова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...