Десислава Атанасова отчете дейността си в МЗ

12.03.2013 | 15:30
по статията работи: Елена Кирилова
Най-важната крачка е забраната за пушене; най-големият пропуск - липсата на реформа в болничната помощ
Десислава Атанасова отчете дейността си в МЗ
Снимка: iNews

И Министерството на здравеопазването (МЗ) отчете дейността си днес (12 март 2013 г.). Министърът в оставка Десислава Атанасова представи резултатите от работата си на върха на ведомството, информират от iNews.bg.

"Няма да има лошо наследство, след като си тръгна аз", заяви тя. И добави: "Няма да има бомби, които да гърмят".

По думите на Атанасова няма и магическа пръчка, с която да могат да се извършат бързи реформи в системата на здравеопазването. Вместо това е необходимо да се следва стратегията за сектора, изготвена до момента.

Промени

На първо място сред въведените от началото на 2012 г. законови промени здравният министър в оставка изведе поправките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Тя припомни, че е взето решение да има нова организация за регистрирането на цените на лекарствата и реимбурсирането.

Промени са въведени и в Наредбата за цените и реимбурсирането на лекарства, Наредба 10 и Наредба 38. Налице е и 2% намаление на надценките на лекарствата при търговията на едро и дребно.

По думите на Десислава Атанасова през едногодишния ѝ мандат са създадени условия за стартиране на Национален съвет по реимбурсиране, който ще заработи от 1 април тази година. Неговите членове ще бъдат избрани от служебното правителство.

Като една от най-важните крачки в управлението си Атанасова счита промяната на Закона за здравето и забраната за тютюнопушене на обществени места. Самата тя подчерта, че това е много атакуван закон, но е успех както за правителството на ГЕРБ, така и за целия парламент.

Промените в Закона за здравното осигуряване пък бяха в посока всеки български гражданин да може да получава здравно обслужване във всички държави в Европейския съюз (ЕС).

Десислава Атанасова се похвали и с успешните работи в посока оборудване на лечебните заведения с нова апаратура и с въвеждането на диагностично свързани групи. По думите ѝ е изключително важно увеличението на заплатите в Спешната помощ, в държавните психиатрични клиники и в центровете по трансфузионна хематология.

Тази година за първи път на общинските болници ще се плаща за дейност при обслужване на спешни случаи, подчерта министърът в оставка. Освен това са създадени условия за максимално облекчаване на условията за специализанти.

"С проект за 16 млн. лева 2700 български лекари ще могат да специализират в специалностите, които са си избрали. 1000 от тях ще получат европейско финансиране”, заяви Атанасова. Други 15 млн. лева пък са отишли за асистирана репродукция.

Изпълнени проекти

Десислава Атанасова изброи проектите, изпълнени по време на мандата ѝ:

"Информирани и здрави" - 4,7 млн. лева са вложени в 6 национални кампании за превенция и ограничаването на вредните навици на населението.

"Спри и се прегледай" - ще се усвоят над 20 млн. лева за уведомяването на определени фокус-групи за необходимостта от прегледи и скрининг на рака на маточната шийка, рака на гърдата и рака на дебелото черво.

"Посока семейство" - насочен към децата от домове, които се прехвърлят в центрове от семеен тип и получават нови социални услуги.

Контрол

Във връзка с проверките за ефективността на управлението на лечебните заведения министърът в оставка поясни, че вече е създадена работна група, която да създаде алгоритъм за работа на система за единно управление и контрол.

За последната година Изпълнителната агенция "Медицински одит” е направила над 500 проверки, 250 от които по жалби на граждани. Съставени са 100 акта за установени нарушения.

От своя страна Изпълнителната агенция по лекарствата е проверила 1004 обекта за търговия на едро и дребно (аптеки и дрогерии). Съставени са 256 наказателни постановления.

Като голямо постижение Десислава Атанасова посочи факта, че през изминалата година не са установени фалшиви лекарства на българския пазар.

Пропуски

Едно от нещата, за които министърът в оставка най-много съжалява, е, че така и не е постигната реформата в болничната помощ. Атанасова обясни, че не се оправдава с факта, че една година не ѝ е стигнала и за тази реформа, но подчерта, че подобни големи промени в здравната система изискват консенсус.

Неуспехите си тя вижда и в промените на ДДС върху лекарствата, както и в липсата на решение на проблемите с избора на екип.

Предстоящи промени и проекти

В средата на тази година трябва да се финализират всички европейски проекти. Освен това се предвижда да заработи първата в България инсталация за производство на изотопи, която ще се намира във Варна. Подобна инсталация ще има и в София, като вече има разрешително за строеж на площадката в Българската академия на науките (БАН).

Предстои да бъде одобрен проект за финансиране на майчиното здраве, детското здраве, репродуктивните процедури, психичната помощ и ромското включване. Той ще бъде съвместен със Световната здравна организация (СЗО) и цели набавянето на нова апаратура за лечебните заведения у нас.

Ще бъдат продължени и програмите, насочени в борбата със заболявания като СПИН, малария и туберкулоза, както и програмите с национално значение, сред които и тази, свързана с борбата с рака на маточната шийка.

Работата по програмата за силанизиране на детските зъби ще продължи, така че резултатите от нея да бъдат видими, макар и след години, уточни Атанасова.

Министърът на здравеопазването в оставка заяви, че въпреки че не е имало бонуси за администрацията, всички в нея са работили бързо и отзивчиво в името на българските граждани.

"Аз не съм си поставила оценка. Редно е да ме оценят хората, за които съм работила - българското общество”, каза за финал Десислава Атанасова.  

По думите ѝ това, което предстои за самата нея, е да се включи отново в изборите, заедно с ГЕРБ.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...