Диверсификацията на парите на държавните фирми е факт

17.12.2013 | 19:55
по статията работи: Елица Елефтерова
Понижението касае над 76% от дружествата
Диверсификацията на парите на държавните фирми е факт
Снимка: Sxc.hu

Диверсификацията на парите на държавните предприятия е факт. Наредбата за равномерно разпределяне на средствата се изпълнява по план, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, която представи отчета за свършеното до момента.

 

„Целта е постигната, имаме разпределение на средствата на търговските дружества в широк спектър от български банки“, категорична бе Бобева.

По думите й все още няма официално съобщение, както изискваше крайният срок за отговор – 8-и декември, тъй като все още се извършва анализ на изпълнението. Мярката за диверсификация на парите на държавните предприятия с над 50% държавно участие засяга 234 компании.

„В момента няма банка с по-голяма нетна експозиция”, допълни вицепремиерът.

Бобева посочи, че към края на ноември нетните експозиции на държавните дружества са намалели до 22,67% от 47,05% към края на март. Тя обясни, че понижението касае над 76% от дружествата.

Припомняме, че нетната експозиция на предприятие към банка е разликата между паричните средства на дадена компания, които се държат по сметка в определена финансова институция и всякакви видове заеми, получени от същото предприятие от тази банка.

Вицепремиерът обясни, че при изпълнението на целта са възникнали затруднения, тъй като повечето търговски дружества са имали дългосрочни договори от над 6 месеца, като затрудненията идвали именно от развалянето на тези договори.

Друг фактор, забавил процеса, е различното тълкуване при прилагането на правилата. По думите й някои от дружествата не са знаели дали трябва да действат по Закона за обществените поръчки или по други норми.

 

Въпреки това банките останаха стабилни, каза Бобева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...