Димитров: Това е последната отсрочка за "Кремиковци"

12.05.2009 | 15:45
по статията работи:
Комбинатът ще получава газ още 48 часа. Днес се състоя последният протест на металурзите в София
Димитров: Това е последната отсрочка за "Кремиковци"

снимка: DarikNews

"Днес и утре са последната възможност за влизане на инвеститор в коксохимичния завод на комбината „Кремиковци". Ако няма резултат от преговорите с единствения кандидат - бразилската компания CSN, подаването на газ за предприятието ще бъде спряно". Това каза пред журналисти в Пловдив икономическият министър Петър Димитров.

Преди празниците в началото на май „Булгаргаз" обяви, че ще спре "синьото" гориво в 14 ч на 12 май. Подаването на газа за комбината беше удължено с 48 часа. Така в случай на неуспех на преговорите, подаването на газа ще бъде преустановено в 14 ч на 14 май, припомня Dariknews.bg

Близо 10 млн. лв. струва всеки месец на НЕК и „Булгаргаз" енергията към „Кремиковци". В условията на икономическа криза това е непосилна тежест за държавата, каза още Димитров. „Ако няма резултат от преговорите, ще спрем подаването на газ. Очевидно, че коксохимът необратимо ще бъде изгубен", допълни министърът.

Оздравителен план за останалите части на комбината се очаква да бъде внесен след предстоящото на 24 май събрание на облигационерите, каза още министър Димитров. „Има интерес към „Кремиковци". За съжаление той е по-скоро към електропроизводството, а не толкова към коксохима и доменните пещи", допълни той.

Икономическият министър беше категоричен, че рискове за населението при евентуално спиране на "синьото" гориво към предприятието няма да има. „Има план за изключване на мощностите, всичко е обезопасено, няма такива възможности", каза министърът.

Кметът на София Бойко Борисов е уведомил представители на синдикалните организации в „Кремиковци" АД, че шествието и протестът им на 12 май в центъра на София са последните, съгласувани от Столична община на това място, съобщиха от пресцентъра на общината.

Столична община спира протестите на кремиковските работници заради посещението на японската делегация у нас. Това съобщи синдикалистът Людмил Павлов.

На 12 май изтича разрешението на кремиковските работници за протести в центъра на София. Ако искат да продължат протестите си, това трябва да стане в района на Южния парк, за да не пречат на трафика, категорични са от Столична община. Според Людмил Павлов обаче това е формална причина.

"Поради това, че на 13 май пристига японската принцеса, ни молят да свалим митингите. Ние имахме разрешение. Ще се опитаме да си направим среща с общината да видим точно как стоят нещата, след като маршрутът ни беше разрешен и в един момент в движение на митинг-шествието се случи така, че отмениха митинга за 13 май", каза Павлов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...