Добавят още 20 млн. лева към бюджета за образование

09.01.2013 | 15:05
по статията работи: Теодора Пенева
Ще се отпускат по 520 лв. на дете за задължителната предучилищна подготовка
Добавят още 20 млн. лева към бюджета за образование
Снимка: Sxc.hu

По време на днешното си заседание кабинетът прие подзаконови актове, свързани с изпълнението на Бюджет 2013. Това информира правителствената пресслужба.

Новите текстове министрите са приели с цел да се осигури съгласуваност с одобрените от Народното събрание закони за държавния бюджет, за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 г., обясняват от Министерски съвет.

Увеличават се парите по перо "Образование" с над 20 млн. лева. Със средствата ще се осигури допълнително повишение на единните разходни стандарти средно с 1,5% над заложеното в разчетите такова от 5 на сто. Създава се още нов вид добавка в размер на 520 лв. за финансиране на задължителната предучилищна подготовка на деца две години преди постъпване в първи клас. Освен това нараства размерът на добавката за подпомагане на храненето на деца и ученици с 2,9% над разчетите за увеличение от 7,7 на сто.

Друга промяна предвижда годишни увеличения на трансферите за държавните висши училища с 0,6 млн. лв. и за БТА с 0,4 млн. лв. Годишното увеличение на разходите по бюджета на Националната служба за охрана (НСО) с 1 млн. лв. за покриване в пълен размер на дължимите осигурителни вноски върху заплатите на офицерите и сержантите пък ще бъде компенсирано с намаление на трансфера от републиканския бюджет за ДОО и увеличение на приходите от осигурителни вноски по бюджета на ДОО.

Промените отразяват също определянето на председателя на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) като първостепенен разпоредител с бюджетни кредити и годишното увеличение на приходите и разходите на Комисията за финансов надзор и на КПНРО с 1,6 млн. лв.

"Одобрените изменения са важен елемент на доброто управление на публичните финанси и предпоставка за осигуряване на устойчивост на средносрочната фискална рамка и на предсказуемост на политиките", посочват от правителствената пресслужба.

Увеличават се и заплатите на служителите в държавната администрация, като с друго министерско постановление е изменена съответната наредба.

Причината е определеният в Закона за държавния бюджет минимален размер от 335 лв. на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от служител в публичната администрация. В резултат на това минималната заплата на заемащите длъжности от експертно ниво 6 се увеличава от 330 лв. на 340 лв., а на тези от експертно ниво 7 – от 320 лв. на 335 лв.

Прието е още постановлението за изпълнението на държавния бюджет за 2013 г. С него се утвърждават и конкретизират бюджетите на държавните органи, министерствата и ведомствата по отделните показатели и по програми в рамките на определените им параметри и утвърдените разходи по политики със Закона за държавния бюджет. Регламентират се и процедурите за отпускане и разходване на планираните в годишния бюджетен закон средства.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...