Доживотна присъда за Лазар Колев по делото "Белнейски"

10.06.2011 | 14:25
по статията работи:
Откритият съдебен процес за убийството на сестрите Христина и Росица започна на 7 февруари 2011 г.
Доживотна присъда за Лазар Колев по делото "Белнейски"

Доживотна присъда без право на замяна определи Пазарджишкият окръжен съд на единствения обвиняем за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев, предаде Дарик радио.

Присъдата

Лазар Колев е признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 година е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това е изнасилил, блудствал и убил и сестра й Христина в местността „Грамадите" край Брацигово.

След произнасянето на решението на съда, той бе отведен от съдебната охрана и не коментира по никакъв начин присъдата, предаде news.bg.

За всяко едно от престъпленията съдът определи отделна присъда, като според българското законодателство накрая се взима най-тежката. Колев е осъден на по 15 години затвор за двете изнасилвания на сестрите Росица и Христина, доживотен затвор без право на замяна за всяко едно от убийствата и 20 години затвор за блудство с по-малката сестра Христина.

Изнасилванията са станали с употребата на сила, против волята на жертвите, а двете убийства - по особено мъчителен и жесток начин. Убийството на Христина е извършено, за да бъдат прикрити други престъпления - убийството на по-голямата сестра и изнасилването на двете. Съдът в Пазарджик определи присъдата да се излежава при специален режим на изпълнение.

Лазар Колев ще трябва да плати и 400 000 лева кръвнина по гражданския иск на родителите на момичетата Стоимен и Фани Белнейски, 16 000 лева държавни такси и 80 000 лева такси по делото.

Мотивите на съда

Съдия Ивета Парпулова обяви накратко мотивите за присъдата, под която подписите си са поставили и петимата членове на съдебния състав. В мотивите е записано, че обвинението е доказано по несъмнен начин, включително чрез гласни веществени доказателства, използвани СРС, ДНК и други експертизи, писмени показания на свидетели, включително на ключовия свидетел по делото Владимир Славов-Иширковец.

Изграденото алиби от Лазар Колев се опровергава от паническото поведение на подсъдимия след извършването на престъплението, е записано още в документа. Освен това, в дните след престъплението той се е държал изключително нелогично и неадекватно, както и твърдят повечето от свидетелите. Според съда обясненията, дадени от Лазар Колев, са продиктувани от позицията на самозащита и се опровергават от събраните доказателства, предаде Дневник.bg.

Прокурорът по делото

След произнасяне на присъдата, пред медиите, прокурорът на делото Димитрия Ганчева заяви, че от момента на написването на обвинителния акт и сега, до днес не е имала никакви съмнения, че Лазар Колев е извършител на жестокото убийство на двете сестри.

Според нея противоречията в експертизите не могат да пораждат съмнения. "Точно за това беше назначена седморната експертиза - именно за да изчисти противоречията в предишните. Това са седем експерти, които са от различни градове и не се познават, за да имаме опасения, че могат да си влияят", допълни прокурор Ганчева.

Тя съобщи, че работата по случая "Белнейски" продължава с установяване на втори извършител, който засега е неизвестен. Обвиненията срещу него са за изнасилване.

Според прокурор Ганчева няма процесуални нарушения, които да доведат до връщане на делото за ново разследване. За нея днешната присъда не е победа, а очакван резултат на база събраните доказателства.

Прокурор Ганчева обобщи, че тази присъда е резултат от усилията на много голям екип - полицаи, следователи, прокурори. "Имах честта да защитавам събраните в продължение на 5 години доказателства", отбеляза Ганчева.

Адвокатът на Лазар Колев

"Присъдата на Лазар Колев е съдебна грешка и всеки, който е чел делото, е наясно с това. Наясно са даже тези, които са я написали". Това заяви за "Блиц" Марин Марковски - адвокат на Лазар Колев.

Марковски отново се опря на твърденията, че няма никакви доказателства, че Колев е убиецът. Той посочи, че е била отказана експертиза на ноктите на двете убити момичета.

"Така не се направи необходимото да се види дали са подменени веществените доказателства. Още повече, че лъжите на свидетелят Владимир Славов - Иширковеца бяха категорично доказани в съдена зала", каза още Марковски. По думите му Иширковеца е излъгал, че е разговарял с Колев, а също така се оказало, че той е осъждан 6 пъти, но в залата Славов излъгал, че е неосъждан.

"Липсата на етика в интелигенцията, която решава хорските съдби, е нещо ужасно. Това е коментарът ми на тази присъда, на този съдебен състав. Когато един съдия решава съдбата на един човек, той не трябва не само да е завършил право, той трябва да е мъдър, морален и смел човек. Липсва ли едно от тези три неща нищо не става". Така отговори Марин Марковски на въпроса защо според него е бил осъден Лазар Колев, щом самият той не признава събраните многобройни доказателства по делото.

Марковски даже сравни съдебният състав, постановил доживотната присъда с "доктори, които измислят болести на клиентите си". Защитникът още е категоричен и за това, че е имало натиск по делото, но пък не каза от къде идва той.

"Не мога да кажа. Само мога да кажа, че никога не е било съдиите да пишат книгата преди пледоариите", бе коментарът на Марковски. Според него Колев е бил съден на база психологическият си профил. "Бяха призовани психолози да говорят за психологически профил. Никога в наказателното право не се съди по психологически профил, съди се по доказателства. По това дело има неща, копито нямат нищо общо със закона", коментира още адвокатът. Според него от това да бъде осъден Колев имали полза институциите, за това да запазят авторитета си.

"Така прокуратурата запазва авторитета си, защото обвинителният й акт е издържал в съда. Полицията също - защото, виждаш ли - ведомството работи много добре. По това дело доказателства няма, няма и да има. Имаше лъжите на този Славов, който до колкото разбрах и преди е бил "камерен работник" по други дела. Ще обжалваме присъдата на Лазар Колев.

"По делото на Луканов например имаше осъдителна доживотна присъда, но после на две инстанции имаше оправдателна и приключиха нещата", завърши адвокат Марин Марковски.

Адвокатът на семейство Белнейски

"Мисля, че след пет години двамата родители могат да отидат утре, на Задушница, на гроба на децата си много по-спокойни, защото този, който е направил това ужасно нещо е осъден и то справедливо", заяви адвокатът на двамата родители Ивайло Найденов. Той каза, че не очаква промяна на присъдата на следваща инстанция.

Майката

"Вярвах, че нещата ще се доведат докрай и ще има правосъдие. Всички останали не вярваха, че ще дойде този ден", коментира през сълзи майката на сестрите Фани Белнейска, минути след като чу присъдата.

Запитана какво ще каже на гроба на двете си деца, тя отговори, че ще им каже нещо много лично от себе си, но не сподели какво. На въпрос дали ще продължи да търси втория човек, за когото се предполага, че е съпричастен към престъплението, майката каза, че има хора, които много добре си вършат работата и изрази надежда, че те ще стигнат до успех.

Бащата Стоимен Белнейски не пожела да коментира присъдата пред медиите. Той посочи само, че семейството е казвало позицията си многократно досега.

Откритият съдебен процес за убийството на сестрите Христина и Росица започна на 7 февруари.

Следващи стъпки в делото

Делото се гледа от разширен съдебен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, като председател на състава е съдия Ивета Парпулова.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в законовия 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд. Тя е подписана от всички членове на съдебния състав, тоест няма такива с особено мнение.

Съдът потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража", която също може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок. Съдът изложи някои от основните мотиви, които са довели до осъдителната присъда. Според съдебния състав по несъмнен начин е доказано, че Лазар Колев е съпричастен към зверските престъпления.

Председателят на съдебния състав Ивета Парпулова посочи, че този извод може да се направи от всички веществени доказателствени средства по делото, разпитите на свидетели, специалните разузнавателни средства, всички експертизи, изготвени в хода на процеса и най-вече показанията на съкилийника на Колев Владимир Славов.

Ретроспекция

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година, припомня БГНЕС. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато около 15.00 часа телата им са намерени в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово от местен козар. Тогава новината за убийството им потресе цялата страна.

Разследващите търсят убиеца около две години безрезултатно. Пробивът идва в края на 2008 година, когато след две ДНК-експертизи са открити следи от Лазар Колев под ноктите на Росица и тялото на Христина. Тогава вече следовател по делото е Веселин Мартински. Три години по-късно, на 7 февруари тази година, съдът дава ход на делото срещу Лазар Колев - единственият подсъдим за жестокото убийство.

По делото бяха разпитани 35 свидетели. Сред тях и майката, и вуйчото на Колев. Някои от тях получиха амнезия, когато се изправиха пред съда. Сред тях са Валентина Димитрова – майка на приятелката на Лазар Колев – Виолета. Частична амнезия имаше и самата Виолета. Майка й отговаряше на повечето въпроси с "не знам" и "не си спомням". Мъжът, с когото тя е живеела - Стефан Боев, обаче призна, че вуйчото на Лазар Колев Паун Лазаров му обещал, че ще го възнагради, ако каже, че племенникът му е бил у тях във фаталната нощ. Показанията на Боев, че това е така пред разследващите преди 5 години ги отклоняват от Лазар Колев като евентуален извършител на убийството. Показанията си от досъдебното производство потвърди ключовият свидетел по делото Владимир Савов с прякор Иширковеца. Това е човекът, с когото Колев е бил в една килия в арестите на Националната следствена служба в София и на когото той споделил за убийството. "Взел съм мерки", разказал Лазар Колев пред съкилийника си, когато той го попитал дали след убийствата има останал биологичен материал, секрет или друго. Лазар Колев разказал в НСлС, че бързо почистил и колата след убийствата. Телефонът пък си покрил, така че да не се намери повече.

По делото са приложени и три експертизи за часа и дата на смъртта. Една от тях обаче посочва друг ден – тази на доц. Мария Грозева. Според нея смъртта на сестрите Росица и Христина Белнейски е настъпила на 31 януари 2006 година. Докато според обвинителния акт, смъртта на момичетата е настъпила по време на изчезването им в нощта срещу 28 януари. Според експертизата на покойния вече професор Стойчо Раданов пък, сестрите са били блъснати от голям автомобил, най-вероятно джип, от ляво и странично. Тя е петорна и е направен след ексхумация на телата на двете момичета през 2008 година. По делото има обаче и трета седморна експертиза. Тя посочва като дата на смъртта 28-и срещу 29-и януари.

Пред съда бяха представени и резултати от детектора на лъжата, на който е бил подложен Лазар Колев. Той не издържа теста и така полиграфът е отчел съпричастност на обвиняемия към двойното убийство. По делото има приложени и няколко ДНК – експертизи. Първата експертиза е от 2006 година. Тогава в тялото на Христина Белнейска е открит общ ДНК профил. Тогава не е имало възможност да бъде сравнен с базата данни. До 2008 година, когато е направена втората ДНК – експертиза, която води до Лазар Колев. Вероятността материалът под ноктите на Росица да не е от Лазар Колев експертите оценяват на едно към 48 трилиона, обясни експертът пред съда.

Бащата на Лазар Колев - Петко Колев, отказа да бъде свидетел по делото "Белнейски". С видео конферентна връзка пък пред съда показания дадоха и експерти от Великобритания и Австрия. Самият Лазар Колев на два пъти заяви пред съда, че не е познавал сестрите Белнейски и не е техният убиец. "Може и да не съм бил от най-приличните млади граждани на тази държава, но категорично заявявам, че не съм убил сестрите Белнейски", каза той в обясненията си, които продължиха близо 1 час. Колев посочи още: "Нямам нищо общо с това зверско престъпление, в което съм обвинен". Той изтъкна, че може спокойно да погледне родителите на сестрите и да каже: "Аз не съм убиец на децата им". Лазар Колев даваше обяснения, като четеше от листове, на които бе написал, както сам обясни "собственоръчно написани бележки". Каза, че ги е писал, за да не пропусне нещо по делото. Така, четейки, той каза: "Цялото досъдебно производство беше водено тенденциозно, преднамерено от страна на следователя Мартински, свързано с извършването на много престъпления". Лазар Колев зададе в обясненията си няколко риторични въпроса. Той попита не е ли престъпление, да му се "обяснява", че "по-добре е да скоча от прозореца на кабинета, че ме очаква 100 процента доживотна присъда, която е предварително уговорена от съда". "Единствената цел по това дело е да бъде осъдена една удобна изкупителна жертва като мен", каза Лазар Колев. Той изтъкна още, че е невинен "и ако има правосъдие в тази държава следва да бъда оправдан".

Преди да бъде обвинен за убийството Лазар Колев има три присъди - за изнасилване, за кражби и за грабеж на мобилен телефон.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.10   740 г. – Земетресение удря Константинопол и причинява много разрушения и жертви. 1185 г. – Втора българска държава: Избухва въстанието на Асен и Петър. 1582...