Доизплатиха парите на наши строители в ЕС след намеса на ГИТ

15.02.2018 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Търсещите работа в чужбина трябва да тръгват от България с трудови договори с договорени писмено в тях условия на труд и заплащане
Доизплатиха парите на наши строители в ЕС след намеса на ГИТ
Снимка: БГНЕС

Български работници, командировани на строителни обекти в страна от ЕС от фирма, регистрирана у нас, получиха допълнителни възнаграждения след взаимодействие на ИА ГИТ и местната Инспекция на труда. При проверка на обекта от контролния орган в приемащата държава е установено, че към заплатите на работниците не са начислени допълнителни възнаграждения, които са с постоянен характер според местното законодателството, в т.ч. по отношение на дължими надбавки за настаняване, за работа на официални празници и др.

След обмен на информация между двете инспекции и искане за извършване на проверка, фирмата е принудена да изплати допълнителните суми със задна дата, а ИА ГИТ е установила, че същите са изплатени наистина. Случаят е показателен за възможностите за по-добра защита, които европейското законодателство осигурява на работниците и служителите при трудовата мобилност, както и за доброто взаимодействие на контролните органи на европейско ниво.

За ефективността на това взаимодействие е необходимо при подаване на сигнали лицата, чиито права са били нарушени, да предоставят достатъчно данни за идентифициране на обектите на контрол, където полагат труд, за работодателите, за които работят, за начина им на изпращане – чрез посредник, чрез фирма, която осигурява временна работа, чрез командироване под ръководството и контрола на работодател, с когото имат сключен трудов договор. Важно е също сигналите да бъдат изпратени, докато лицата все още полагат труд на обекта.

Във връзка с последните сигнали в медиите за нередности при изпращане на български работници във Великобритания, ИА ГИТ напомня отново, че при използване на фирми посредници и на предприятия, които осигуряват временна работа, трябва да се направи справка в специалните регистри дали същите имат регистрация. Списъците с  регистрираните фирми са публични и могат да бъдат открити на сайта на Агенцията по заетостта. При командироване под ръководството и контрола на работодател, с когото лицата имат сключен трудов договор, трябва да се провери дали предприятието, което командирова, има същата дейност и в България. Ако то не развива такава и се сключва договор с лицето само за да бъде командировано в чужбина, това е сигнал за измама.

В българското законодателство има категорични текстове, които задължават и посредниците, и командироващите дружества, в т.ч. и предприятията, осигуряващи временна работа, да договарят и осигуряват най-малко същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава.

При осигуряване на работа чрез фирма посредник търсещите работа лица трябва да изискат договор за набиране на персонал между посредника и работодател в приемащата държава. Трябва да има сключен посреднически договор между фирмата и търсещото работа лице, който трябва да съдържа задължително клаузите, регламентирани в чл. 23 от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. Лицето трябва да бъде предварително запознато писмено с условията на работа в държавата, където ще бъде изпратено, и с данните на работодателя. То трябва да тръгне от България със сключен трудов договор с работодател в приемащата държава, преведен на български език. Най-често се изготвят двуезични договори, в които следва да бъдат уговорени условията на заплащане, продължителността на работния ден, почивките и отпуските и др., включително и за чия сметка са разноските по пътуването, както и други разходи.

На лицата може да бъде осигурена заетост в чужбина и чрез изпращане от предприятия, които осигуряват временна работа, в предприятие ползвател в друга страна членка или чрез командироване от работодател, под негово ръководство и контрол, по договор за подизпълнение. Редът и условията за командироване и изпращане в тези случаи са регламентирани в Наредбата за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги. С нея се регламентират задължителните условия, които трябва да бъдат договорени с работника или служителя в допълнително споразумение - при командироване, или директно в трудовия договор - при изпращане от  предприятието, осигуряващо временна работа (чл. 2 и чл. 3 от Наредбата).

Според резултатите от  контролната дейност на Инспекцията в последните години работници и служители се изпращат в чужбина основно чрез командироване. Сигналите, които постъпват в Инспекцията, касаят най-вече неспазено изискване възнагражденията да бъдат равни поне на минималните в приемащата държава. Друго често нарушение е, че в трудовите договори с предприятия, които осигуряват временна работа, а при командироването - в допълнителните споразумения, не се уговарят всички условия, които се изискват според Наредбата за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги.

При използване на фирми посредници често нарушение е липсата на индивидуален трудов договор с работодател от приемащата държава, който трябва да бъде предоставен на лицето преди заминаването. Друго често нарушение е, че посредниците или предприятията, които осигуряват временна работа, или работодателите, които командироват свои работници и служители, не ги информират за условията на труд и заплащане в приемащата държава, каквито задължения имат.

Когато, независимо от начина на изпращане, на лицата се изискват суми за различни такси, комуникацията се води само по интернет или се уговарят срещи извън офиси, това е сигурен знак, че се касае за измамни практики.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...