Дойче банк отчете загуба от близо 2 млрд. евро в края на 2016 година

02.02.2017 | 11:00
по статията работи: econ.bg
За цялата 2016 година нетната загуба на най-големия германски кредитор беше в размер на 1,4 млрд. евро след загуби за 6,8 млрд. евро през 2015-а година
Дойче банк отчете загуба от близо 2 млрд. евро в края на 2016 година
Снимка: БГНЕС

Дойче банк отчете в четвъртък по-лоши от очакваното нетни загуби през последното тримесечие на 2016 година, приключвайки по този начин още една тежка година на съдебни разходи, съкращаване на бизнеса и икономически насрещни ветрове, които вредят на цялата европейска банкова система.

Водещият германски кредитор реализира нетна загуба в размер на 1,9 млрд. евро (около 2,05 млрд. долара), след като беше принудена да задели 1,6 млрд. евро за такси за съдебни спорове през четвъртото тримесечие на изминалата година. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-малка по размер загуба от 1,57 млрд. евро, след като година по-рано банката отчете загуба от 2,1 млрд. евро.

За цялата 2016 година нетната загуба на най-големия германски кредитор беше в размер на 1,4 млрд. евро след загуби за 6,8 млрд. евро през 2015-а година.

Нетните приходи на Дойче банк нараснаха през последното тримесечие с 6% до 7,1 млрд. евро, но за цялата 2016-а година нейните приходи намаляха с 10% до 30 млрд. евро.

През последните два месеца банката се съгласи да плати около 8 млрд. долара за уреждане на някои от нейните най-продължителни спорове с Департамента по правосъдие на САЩ и с Нюйоркските финансови регулатори, но все още някои спорове остават нерешени, което води до инвеститорски притеснения, че големите по размер глоби могат да задълбочат и без това голямата финансова дупка на Дойче банк.

Въпреки тези опасения акциите на Дойче банк нарастват с повече от 10% от началото на настоящата година, търгувайки се около 19 евро за акция, надвишавайки почти двойно техните многогодишни дъна, достигнати през септември 2016 година.

Акциите на кредитната институция обаче все още са обезценени с около 30% откакто главният изпълнителен директор Джон Краян и Управителният съвет на банката обявиха през октомври 2015-а година многогодишен план за нейната стабилизация.

При представянето на последния си финансов отчет Дойче банк обяви, че т.нар. "капиталова адекватност" (основен капитал от първи ред - Core Tier 1) - ключов измерител за финансово здраве - е нараснала до 11,9% в края на миналата година от 11,1% към края на третото тримесечие. Този внимателно следен показател е обект на все по-строгите регулаторни изисквания, като целите на банката за 2018-а година са в основния фокус на опасенията на инвеститорите за това дали тя няма да се наложи да продава акции за набиране на допълнителен капитал.

Като цяло финансовото състояние на европейските банки страда от ниските и дори отрицателни лихвени проценти, които изяждат техните печалби. Предизвикателствата пред Дойче банк се усложняват допълнително от прекалено ниския марж на печалба при банкирането на дребно в Германия, както и от постоянните въпроси относно капиталовата ѝ позиция, които прогониха някои от нейните клиенти.

Въпреки това изпълнителният директор Джон Краян заяви, че водещият немски кредитор има "обещаващо начало на настоящата година". Той посочи, че ликвидните резерви на Дойче банк са били в размер на 218 млрд. евро в края на 2016-а година, което представлява увеличение от 200 милиарда в края на септември.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...