Доходността на испанските облигации стигна близо 7%

19.07.2012 | 17:25
по статията работи: Петя Бързилска
Испания успя да събере средства, но на много висока цена
Доходността на испанските облигации стигна близо 7%

Доходността по испанските държавни облигации достигна рекордни нива на аукцион в четвъртък (19 юли), което доведе до голямо поевтиняване на еврото. Това става на фона на опитите на управляващите от еврозоната да убедят инвеститорите, че могат да контролират финансите в региона, коментира „Ройтерс“.

Испания успя да събере 2,98 млрд. евро, но за получаването на тази сума трябваше да плати висока лихва.

Беше отчетен ръст на доходността при всичките три вида облигации. Тази по седемгодишните ценни книжа се покачи до близо 7% - стойност, при която други европейски държави бяха принудени да търсят спасителни пакети.

Възвращаемостта по испанските ценни книжа, които са с падеж през юли 2017 г., се покачи от 6,072% на последния аукцион през юни до 6,459%. Така се определи най-високата цена, която Мадрид трябва да плати за заемането на средства от международните пазари.

Средната доходност по седемгодишните облигации беше 6,7%, покачила се от 4,84% на аукциона през миналия месец.

Според анализатори единственото положително нещо за Испания е, че са „продали това, което са искали да продадат“, предаде „Би Би Си.

Същевременно възвращаемостта по десетгодишните дългови ценни книжа, които се търгуват на вторичните пазари, се покачи над 7% след провеждането на аукциона. Тяхната цена контрастира с тази на германските облигации, които се смятат за най-малко рискови европейски активи. От своя страна Франция продаде облигации с доходност под 1%.

Същевременно в Германия депутатите, върнали се от лятна ваканция, се подготвят за гласуването на спасителен пакет за Испания. За предприемане на действия няма много време, тъй като положението в страната се влошава, коментира германското сп. „Шпигел“.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...