Доходността по германските облигации се понижава

25.09.2012 | 16:48
по статията работи: Петя Бързилска
Продължава тенденцията за повишаване на доходността по испанските съкровищни бонове
Доходността по германските облигации се понижава
Снимка: Sxc.hu

Планът на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изпупуване на държавни облигации на икономически закъсалите страни от еврозоната повиши доходността на испанските облигации и намали тази на германските съкровищни бонове, пише агенция „Блумбърг“.

Цената на държавния дълг на Германия*, платим през юли 2022 г., се понижи към 17 септември спрямо началото на юни тази година. Това показват данните на анализаторската компания BkueBay Asset Management.

Германските облигации в моментта са считани за един от най-ниско рисковите финансови инструменти. Тяхното търсене се поддържа на стабилно ниво на фона на отпускането на спасителен пакет за банковия сектор в Испания и задълбочаването на рецесията в Европа.

Доходността по 10-годишнитя германски облигации стигна рекордно ниска стойност на 23 юли 2012 г. три дни преди председателят на ЕЦБ Марио Драги да обяви, че ще „направи всичко, което е възможно“ в защита на еврото. След като стана ясен планът на институцията за неограничено изкупуване на облигации нивото се повиши до 1,73% на 17 септември – най-високото от 25 април тази година. В последните два дни през тази седмица обаче германските книжа поскъпват, като доходността им се понижи до двуседмично дъно и стигна 1,51%.

Същевременно доходността по 10-годишните испански съкровищни бонове стигна рекордните 7,75% на 25 юли. След това тя се понижи с повече от 2% до 2,73 на сто.

След проведен тази седмица аукцион на краткосрочни испански облигации с различен срок в следствие на отчетеното слабо търсене доходността им се повиши.

*Когато цената на облигациите се понижава, доходността по тях се повишава правопропорционално с нарастването на кредитния риск.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....