До две години ще добиваме рекордни количества природен газ 1

28.04.2014 | 10:42
по статията работи: Елица Елефтерова
От находища в страната ще се добиват 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво годишно
До две години ще добиваме рекордни количества природен газ

Очаква се през 2016 г. от страната ни да бъдат добивани рекордни количества природен газ. от находища в страната ще се добиват 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво годишно или една четвърт от потреблението. Това е записано в плана за развитие на държавната “Булгартрансгаз” за периода 2014-2023 г., съобщава в. “Труд”.

Предстои Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да одобри този план. Според ДКЕВР бум на местните добиви ще има още през 2015 г., когато ще са 800 млн. куб. метра.

В стратегията “Булгартрансгаз” разглежда само две сигурни местни находища на природен газ - на британската “Мелроуз” край Каварна и на канадската “Дайрект Петролиум” край Ловеч. Най-големи надежди се възлагат на второто находище, тъй като ,според прогнозите, там има залежи от 22 млрд. куб. метра.

Добивът обаче ще стане възможен едва през 2015 г., когато находището ще бъде свързано с местната газова инфраструктура. В момента до него няма тръба, а и то е в процес на разработване. В същото време се очаква изчерпване на находището край Каварна. През 2013 г. там са добити 227 млн. куб. метра.

Прогнозите са, че до две-три години количеството ще нарасне двойно, но след това ще започне да намалява. През 2013 г. използваното синьо гориво е било 2,8 млрд. куб. метра.

От тях 90,2% са внос от Русия, а едва 277 млн. куб. метра са от местен добив. За сравнение през 2011 г. от общо внесени почти 3 млрд. куб. метра синьо гориво, 14,6% са идвали от Черноморските ни находища и това се е считало за рекорд.

Според плана на “Булгартрансгаз” дружеството ще вложи близо 1 млрд. лв. в нова газова инфраструктура до 2023 г. Парите са за свързването на “Южен поток” и бъдещите газови връзки с Румъния, Турция и Гърция към мрежата на страната, за разширяването на хранилището край Чирен, модернизация на компресорните станции и газопроводи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

M M 28.04.2014 | 20:41
:)
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....