До 2 години може да е готова газовата връзка с Турция

24.01.2014 | 11:35
по статията работи: Георги Велев
Съседите ни обмислят дали да се строи АЕЦ на няколко километра от Резово
До 2 години може да е готова газовата връзка с Турция

Реверсивна газова връзка между България и Турция може да бъде изградена до две години. Това стана ясно днес след срещата на българския енергиен министър Драгомир Стойнев с турския му колега Танер Йълдъз. Реверсивната връзка означава, доставките на газ ще вървят в двете посоки - от и към България.

Очаква се през март тази година да бъде подписано споразумение за намерение за строителството на тръбата. В него трябва да бъдат указани сроковете и начините за строителството на газопровода.

Строителството от българска страна се очаква да се извършва от „Булгартрансгаз“, а от турска все още се уточнява кой ще бъде изпълнителя. Възможно е това да е турската „Боташ“. Припомняме, че през 2009 г. компанията "Сетгаз“ поиска да изгради газопровод от Турция към България, но предложението им не бе разгледано.

Очаква се сегашният газопровод да бъде с дължина от 174 км. Българската му част се прогнозира да струва 100 млн. евро, сочат прогнозите на „Булгартрансгаз“.

Междувременно стана ясно, че Националната електрическа компания (НЕК) и турска компания ще създадат съвместно дружество, чрез което българският обществен доставчик ще изнася електроенергия за турския пазар. Очаква се да се изнасят около 600 MW електроенергия като за в бъдеще е възможно износът да се увеличи до 1300-1400 MW. В момента обаче все още турската енергийна система не работи в паралел с европейската ENTSO-E, което създава трудности за износа на ток. Не е ясно докога ще продължат тестовете на системата, които започнаха през 2011 г.

Турция също така не се е отказала от идеята си да строи атомна електроцентрала в района на град Инеада, който се намира на няколко километра на юг от Резово. Министър Йълдъз посочи, че това е една от петте възможни точки за строеж на атомна централа, между които в момента избира Турция. Той обясни, че на подобна АЕЦ има изградена в Армения на 30
километра от турската граница. Ние трябва да сме сигурни, че проектите ще бъдат в интерес на българските и турските граждани, обясни Йълдъз по повод на изграждането на централа в Инеада.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...