До 2020 г. трябва да се рециклират 70% от строителните отпадъци

31.10.2012 | 13:33
по статията работи: Петя Бързилска
При строителство на пътища с публични средства трябва да се влагат 10% от оползотворените материали
До 2020 г. трябва да се рециклират 70% от строителните отпадъци
Снимка: Булфото

Правителството прие Наредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет (МС).

С наредбата се въвежда задължението да се осигурява селективно разделяне на строителните отпадъци. Всички възложители на строително-монтажни работи, строителство и/или разрушаването на строежи трябва да се съобрзяват с разпоредбата.

Целта е последващо рециклиране и материално оползотворяване на 70% от количеството образувани строителни отпадъци за периода до 2020 г.

Наредбата изисква при изграждането на строежи да се използват отделените отпадъци както в процеса на строителство, така и в процеса на разрушаване на сгради. От средата на 2014 г. всички процедури, свързани с издаването на разрешения за строеж, ще трябва да спазват изискванията в наредбата. Оттогава всяко разрешително за строеж трябва да бъде съпътствано с план за управление на строителните отпадъци, пише iNews.bg.

Целта е до 2020 година 70% от строителните отпадъци да бъдат оползотворявани, заяви министърът на околната среда Нона Караджова. Тя цитира отчет на Агенция "Пътна инфраструктура", която вече прилага рециклиране на отпадъци от реконструиране на пътища. Според отчета това намалява стойността на строителството с 30%.

Новите разпоредби няма да се отнасят за премахване на сгради с разгъната застроена площ по-малка от 100 кв. м, реконструкция, основен ремонт и промяна на предназначението на строежи с площ под 500 кв. метра, пкакто и за строителство на сгради с разгърната площ под 300 кв. м.

Плановете за управление на строителни отпадъци за строежи, за които се изисква одобрен инвестиционен проект, се одобряват като част от процедурата за съгласуване и одобряване на инвестиционни  проекти.

Същевременно за обекти, за които не се изисква одобрен инвестиционен проект, плановете се одобряват от кмета на общината или оправомощено от него длъжностно лице.

За да се засили интересъткъм финансиране и изграждане на съоръжения за третиране на строителни отпадъци, е предвидено възложителите на строително-монтажни работи на проекти, финансирани с публични средства, да влагат в строежите определено количество продукти от оползотворяване на строителни отпадъци или материално оползотворяване в обратни насипи. В строителството на сгради те са 2%, на пътища - 10%, за рехабилитация, основен ремонт и реконструкция на пътища - 3%, за строителство, реконструкция и основен ремонт на други строежи от техническата инфраструктура - 8% и за оползотворяване на предварително третирани строителни отпадъци в обратни насипи – 10 на сто.

За постигане на въведените в законодателството изисквания за оползотворяване и рециклиране на строителните отпадъци в Наредбата са регламентирани следните изисквания към възложителите на строителните обекти: селективно деконструиране на сгради с отделяне на основните компоненти; разделяне на отпадъците на материали по време на извършване на строителните и ремонтните дейности; рециклиране на бетона, керамиката, асфалта и минералните компоненти посредством инсталации за натрошаване и фракциониране; осигуряване на рециклирането/оползотворяването на металите, хартията, пластмасата, дървесината и стъклото; изготвяне на план за управление на строителните отпадъци.

Наредбата за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали ще осигури въвеждането на новия модел на управление на строителните отпадъци и ще допринесе за намаляване на общото количество отпадъци за депониране, коментират от МС. По този начин трябва да се гарантира тяхното екологосъобразно оползотворяване. Рециклирането на тези отпадъци ще трябва да намали количествата на влаганите в строителството първични (естествени) материали и ще допринесе за ефикасното управление на природните ресурси.

По думите на Нона Караджова текстовете в наредбата, които ще залегнат в Закона за управление на отпадъците, са приети с пълен консенсус между институциите, бизнеса и неправителствените организации.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.03   1227 г. – В Аахен Маргарет фон Бабенберг официално е коронована за кралица на Германия. 1568 г. – Катерина Медичи признава правата на френските хугеноти, с...