До 21 млрд. кубични метра газ можем да получаваме по "Южен поток"

03.10.2013 | 16:25
по статията работи: Георги Велев
Газовата връзка с Турция няма да бъде изградена преди 2019 г.

ЕБВР ще отпусне пари за изграждането на газопровода Комотини – Стара Загора

Газовата връзка между България и Гърция ще бъде завършена през 2016 г. като по нея страната ни ще може да получава между 3 и 5 млрд. куб. метра газ годишно., обясни още Темелков. По този газопровод се очаква страната ни да получава природен газ от каспийския регион чрез Транс-адриатическия газопровод (ТАП). В момента на проекта е завършена оценката за въздействие на околната среда като до две седмици и гръцката държава ще се произнесе по въпроса, обясни експертът Любомир Златанов от Българския енергиен холдинг

. По думите му догодина се очаква да започне реалното строителство на газопровода и той да бъде завършен до 2016 г. Тръбата ще тръгва от Комотини и ще преминава през Кърджали и Хасково, за да достигне до Стара Загора, където ще се свързва с българската газопреносна мрежа.

Вече са проведени  и пазарни тестове за бъдещата тръбата като интерсът към нея е голям. Компаниите възнамеряват да пренасят природен газ по тръбата за период от 20-25 г. и това показва, че проектът е икономически жизнеспособен, обясни Златанов.

Очаква се изграждането на газопровода да бъдат използвани средства от Европейската банка за възстановяване и развитие. Институцията възнамерява да отпусне средства за проектното финансиране на тръбата. Освен ЕБВР Европейската енергийна програма за възстановяване отпусна 45 млн. евро на страната ни за изграждането на съоръжението. Прогнозната стойност на проекта е около 160 млн. евро. В момента ЕБВР все още проува проекта, но от офиса на банката у нас планират да финансират проекта.

За строителството на газопровода се заговори още през 2012 г., когато бе подписан меморандум между България и Гърция. Изпълнител на проекта  от наша страна е компанията ICGB, в която 50% дял има Българския енергиен холдинг, а другите 50 на сто са собственост на гръцката газова компания DESFA и италианската Poseidon.

Газохранилището в Чирен ще се разширява с 200 млн. евро

Единственото ни газово хранилище край „Чирен“ ще може да побира два пъти повече природен газ през 2017 г., става  ясно от плановете на газовият ни оператор. Компанията ще инвестира 200 млн. евро в проект за разширението на „Чирен“ като там ще могат да се побират до 1 млрд. куб. метра природен газ. В същото време ще бъде повишен и капацитетът за добив на синьо гориво от хранилището. Оттам през зимата ще може да се получават до 10 млн. куб. метра газ на ден, а в момента доставките са за максимум 4,2 млн. кубика. Хранилището се използва само през зимата, когато потреблението на газ в страната ни расте. През 2009 г., когато бяха спрени доставките на газ от Русия се оказа, че „Чирен“ няма капацитет да захранва цялото потребление на страната. Проектът се очаква да бъде финансиран и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...