До 21 млрд. кубични метра газ можем да получаваме по "Южен поток"

03.10.2013 | 16:25
по статията работи: Георги Велев
Газовата връзка с Турция няма да бъде изградена преди 2019 г.

ЕБВР ще отпусне пари за изграждането на газопровода Комотини – Стара Загора

Газовата връзка между България и Гърция ще бъде завършена през 2016 г. като по нея страната ни ще може да получава между 3 и 5 млрд. куб. метра газ годишно., обясни още Темелков. По този газопровод се очаква страната ни да получава природен газ от каспийския регион чрез Транс-адриатическия газопровод (ТАП). В момента на проекта е завършена оценката за въздействие на околната среда като до две седмици и гръцката държава ще се произнесе по въпроса, обясни експертът Любомир Златанов от Българския енергиен холдинг

. По думите му догодина се очаква да започне реалното строителство на газопровода и той да бъде завършен до 2016 г. Тръбата ще тръгва от Комотини и ще преминава през Кърджали и Хасково, за да достигне до Стара Загора, където ще се свързва с българската газопреносна мрежа.

Вече са проведени  и пазарни тестове за бъдещата тръбата като интерсът към нея е голям. Компаниите възнамеряват да пренасят природен газ по тръбата за период от 20-25 г. и това показва, че проектът е икономически жизнеспособен, обясни Златанов.

Очаква се изграждането на газопровода да бъдат използвани средства от Европейската банка за възстановяване и развитие. Институцията възнамерява да отпусне средства за проектното финансиране на тръбата. Освен ЕБВР Европейската енергийна програма за възстановяване отпусна 45 млн. евро на страната ни за изграждането на съоръжението. Прогнозната стойност на проекта е около 160 млн. евро. В момента ЕБВР все още проува проекта, но от офиса на банката у нас планират да финансират проекта.

За строителството на газопровода се заговори още през 2012 г., когато бе подписан меморандум между България и Гърция. Изпълнител на проекта  от наша страна е компанията ICGB, в която 50% дял има Българския енергиен холдинг, а другите 50 на сто са собственост на гръцката газова компания DESFA и италианската Poseidon.

Газохранилището в Чирен ще се разширява с 200 млн. евро

Единственото ни газово хранилище край „Чирен“ ще може да побира два пъти повече природен газ през 2017 г., става  ясно от плановете на газовият ни оператор. Компанията ще инвестира 200 млн. евро в проект за разширението на „Чирен“ като там ще могат да се побират до 1 млрд. куб. метра природен газ. В същото време ще бъде повишен и капацитетът за добив на синьо гориво от хранилището. Оттам през зимата ще може да се получават до 10 млн. куб. метра газ на ден, а в момента доставките са за максимум 4,2 млн. кубика. Хранилището се използва само през зимата, когато потреблението на газ в страната ни расте. През 2009 г., когато бяха спрени доставките на газ от Русия се оказа, че „Чирен“ няма капацитет да захранва цялото потребление на страната. Проектът се очаква да бъде финансиран и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 13.08   1099 г. – Паскалий II е избран за католически папа. 1521 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес завладява столицата на ацтеките – днешния град...