До 3 седмици става ясно дали ще се строи АЕЦ "Белене"

12.01.2012 | 09:55
по статията работи: Апостол Апостолов
Трайков: Продължават разговорите за "Белене", а с АЕЦ "Козлодуй" ще се занимаваме още дълго
До 3 седмици става ясно дали ще се строи АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

До 3 седмици ще стане ясно дали ще се строи АЕЦ "Белене". Проектът ще бъде одобрен или отхвърлен на база на преценката за ефективността, цената и безопасността му. Това каза по БНТ премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят изрази надежда до март да се сформира конституционно мнозинство в парламента за промяна на Конституцията, която да фиксира максимален бюджетен дефицит от 3%. Борисов ще разчита затова и на опозицията.

Борисов разки още, че ще инициира законодателна промяна, с която отпуските на държавните служители ще се изравнят с отпуските в частния сектор.

"Българите, които работят в държавната администрация, имат недопустимо дълъг отпуск. Ще има огромна съпротива, но аз истински се надявам работодателите и синдикатите да ни подкрепят.", смята премиерът.

Бойко Борисов коментира и причините за оставката на Андрей Иванов като председател на Столичния общински съвет. Според него Иванов е създавал на практика напрежение около поста си, предаде Dariknews.bg.

Припомняме ви, че на 11 януари, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че промяната е направена само и единствено на базата на резултатите от местните и парламентарните избори. Цветанов не пожела да коментира конкретни действия на Иванов и дали те са основание за напускането му.

"В ГЕРБ лобита няма, заяви Борисов и опроверга слуховете, че има лобита в Общинския съвет. Който и да бяхме сложили за председател на СОС, опозицията няма да каже нищо хубаво, отговори той на общинските съветници от опозицията, които изказаха съмнение, че с назначаването на Елен Герджиков за председател на Общински съвет ще се промени нещо.

Ситуацията около строителството на втората атомна централа коментира по Тв 7 и енергийният министър Трайчо Трайков, който увери, че продължава работата по проекта.

"Ситуацията с АЕЦ "Белене" е динамична. Въпросът с финансирането ме интересува и мен. Единственият предложен вариант засега е само от Русия – като заем и акционерно участие. Непрекъснато правим анализи  и преговаряме за условията", обясни министърът. Според него има и вариант да дадем само терен на инвеститора. България обаче иска да има мажоритарно участие от 51%. Вече сме платили за това и искаме тези активи да са справедливо отчетени, твърди икономическият министър. Цената няма да е ясна, докато не са ясни условията.

С АЕЦ "Козлодуй" ще се занимаваме още дълго. Искаме да увеличим с още 10 години експлоатацията на пети и шести блок. Няма по-евтин вариант от това. Има възможност за още три площадки за нов блок, обясни Трайчо Трайков. Можем да построим седми, осми и девети блок, ако искаме. Въпросът е от какво има нужда енергийната система, добави министърът.

"Когато са правени анализите за "Белене", се е мислело, че миналата година ще има дефицит на ток. Обаче се получиха 1100 мегавата излишък", коментира Трайков.

Според него продължаваме да изнасяме, и то на добри цени. От една нова АЕЦ обаче цената ще е 4 пъти по-висока от тази в Козлодуй и трябва да е ясно ще има ли пазар, обясни Трайков. Той все още няма ясен отговор защо беше нападнат директорът на АЕЦ "Козлодуй".

Трайков коментира и темата за селищата, останали без ток заради обилния снеговалеж.  До вчера близо 800 домакинства са били без електричество.

Всяка година електроразпределителните дружества инвестират между 200 и 300 млн. лв. Трябва да са повече, но това са парите, които определя Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тези пари влизат в цената на енергията. Комисията обикновено одобрява най-важните инвестиции, за да може да се поддържа ниската цена на тока, коментира министърът състоянието на електропреносната мрежа в страната. По думите му единствено през миналата година те са изнесли печалба към централите в чужбина, защото и държавата е поискала дивидент.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...