Цената на бутилка олио в различните градове на страната варира от 2.80 до 4.00 лева. Това показва проверка, направена от bTV. В София бутилката вече достига 4.10 лева. На същата цена олиото се продава и в Благоевград.
В Пловдив литър олио струва между 3.40 и 3.80 лева. В Хасково и Димитровград цената е около 2.80 лева. Във Велико Търново се продава между 2.80 и 3.60 лв. за литър, в зависимост от марката.
Във Видинско и Търговищко разликата в цената на различните марки олио е близо лев - от 2.80 до 3.85 за бутилка. В Бургас олиото се търгува средно за 3.50 лв. Най-скъпо е "Калиакра", чиято цена в някои магазини достига до 3.85 лв. литъра.
В Смолян олиото се продава средно за 3.30 лева. В Добрич - внесеното от Румъния струва между 2.50 - 2.70 лева, а българското олио е между 2.90 и 3.30 лева.
По време на проучването е отчетена и динамиката в цените на храните от първа необходимост. В Благоевград например е отчетен драстичен скок в цените, като най-съществена разлика е регистрирана при тестените изделия. Поскъпване бележат и някои млечни продукти. В Плевен най-голямо е повишението при брашното и варивата. С дни расте и цената на свинското месо. Вчера килограм свински бут е бил 6.40, днес вече е с нова цена - 6.90 лв.
В морската столица предпразнично скочи и цената на шарана. В навечерието на Никулден цената на най-търсената за празничната трапеза риба варира от 5 до 6 лева за килограм. Миналата година по това време шаранът се търгуваше за 4 лева. Според хората, поскъпването на най-масовата риба е спекулативно.
В Бургас до преди седмица шаранът можеше да се купи за 4 лева, сега твърдо килограм от обредната никулденска риба се продава за 6 лева на пазара и 5.38 лева, съобщи Агенция "Фокус". Въпреки това напливът от желаещи да си купят риба по бургаските пазари е голям.
Магазините са пълни с всякакъв вид риба, а и на място самите продавачи дават съвети как да се приготви даден вид риба, който не е много познат. Лаврака се търгува за 13 лева, риба ципура се продава на цена 11 лева за килограм , цената на щуката е 6 лева, пъстървата струва 7.50 лева за килограм, сомът - 6. 90, а вкусният зарган е твърдо на цена над 10 лева за килограм. Килограм калкан върви на различна цена от 12 до 20 лева, в зависимост от големината и дали е замразен. По-приемлива е цената на скумрията 5.50 лв., хекът се продава за 5 лв., сардината за -3 лева, толстолобът също за 3 лева и дребният карагьоз за 4.50 лв. За сега най-много за празника се купува шаран.