Дунав мост 2 трябва да е завършен до края на 2011 г.

08.10.2010 | 07:49
по статията работи:
Няма да има ново удължаване на срока за строителство
Дунав мост 2 трябва да е завършен до края на 2011 г.

Строителят на Дунав мост 2 – испанската фирма FCC, трябва да спази поетите срокове и съоръжението да е готово до края на 2011 г. Това обявиха на съвместна пресконференция във Видин транспортните министри на България и Румъния Александър Цветков и Анка Боаджиу. Те се срещнаха на българския бряг, разгледаха строителната площадка на бъдещия мост и обсъдиха хода на изграждането му.

Министрите заявиха категорично, че поисканото от FCC ново допълнително половингодишно удължаване на крайния срок е неприемливо и за двете страни.

Министър Цветков и Анка Боаджиу обявиха, че са поискали в едномесечен срок строителят и инженерът на обекта да представят нов план за действие и спазване на сроковете и наваксване на закъснението. Всички допълнителни финансови претенции на строителя към румънската страна, предявени към момента, възлизат на 5 млн. евро. Те няма да им бъдат платени, каза Анка Боаджиу. Според нея Румъния е в правото си да поиска от съда виновната за допълнителните средства извън договора страна да є ги заплати, съобщи в. "Монитор".

Министър Цветков допълни, че към момента няма опасност строителят и инженерът да се оттеглят от обекта, както и че не е ясно дали ще бъдат удовлетворени финансовите им претенции, които имат към България за допълнителни средства извън договорените. Те все още не са заявени в транспортното министерство, нито са одобрени от инженера, затова Цветков отказа да ги коментира. Той уточни, ченай-вероятно обектът ще се оскъпи но все още не е ясно точно с колко. Според неговия заместник Ивайло Цветков българската държава може да плати до 29 млн. евро неустойки, ако инженерът на независимия англо-френски консорциум, който наблюдава строителството на Дунав мост 2, приеме иска на FCC. Той поясни, че на този етап по предварителна информация одобрената от инженера сума е около 5 млн. евро, но цялото искане на испанците е за 30 млн. евро и то се отнася само за закъснял достъп до румънската страна.

Проблемът със съседите беше много сериозен, обясни Московски, защото в тяхното законодателство не е предвидено даване на разрешение за строителство на база идеен проект, докато за нас това е допустимо. Това забави изграждането на Дунав мост 2 с близо 9 месеца. Всички претенции на испанската фирма по няколко различни иска възлизат на 90 млн. евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...