Дългосрочният бюджет на Евросъюза продължава да буксува

06.03.2020 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Евродепутатите ще направят оценка на отрицателния резултат от февруарското заседание на Европейския съвет относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС
Дългосрочният бюджет на Евросъюза продължава да буксува
Снимка: под лиценза на creative commons

Евродепутатите ще направят оценка на отрицателния резултат от февруарското заседание на Европейския съвет относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС.

Срещата на високо равнище на 20-21 февруари приключи без съгласие от страна на държавите членки относно общата позиция за следващата многогодишна финансова рамка (МФР 2021-2027 г.). В нея се определят таваните за разходите на ЕС — като цяло и за различните области на дейност — за период от най-малко пет години. Последните МФР обикновено обхващаха период от седем години. Европейската комисия предложи за новия период 2021 - 2027 г. бюджет от малко над 1 трилион евро. Това обаче е крайно недостатъчно, за да обезпечи новите политики, като например за климата. 

Преговорите с Европейския парламент защитава амбициозен бюджет, който изпълнява обещанията на ЕС и отговаря на предизвикателствата на Европейския съюз, като например изменението на климата, миграцията и сигурността, и който продължава да подкрепя земеделците, градовете, регионите, студентите, изследователите, бизнеса и неправителствените организации в цяла Европа.

„Не можем да си позволим тясна счетоводна логика и пълна липса на политическа визия“, заявиха на 21 февруари евродепутатите. В рамките на дебата те ще повторят своето разочарование от провала на срещата на високо равнище на ЕС относно бюджета и ще направят оценка на състоянието, както и последиците за финансирането от ЕС за следващата година и периода след това.

Те ще обсъдят темите от дневния ред за следващата редовна среща на Европейски съвет на 26-27 март, и по-специално укрепването на икономическата основа на ЕС, цифровите технологии, разширяването на ЕС, външните отношения и други теми.

Тъй като текущият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020 г., ЕС се нуждае от нов хоризонт на бюджетно планиране за следващите седем години. Поради това Европейската комисия представи планове за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. през май 2018 г. Европейският парламент прие своята позицията през ноември 2018 г. и отново я потвърди през октомври 2019 г. Съветът на ЕС все още не е успял да постигне съгласие по позицията си и засега не е определена дата за друго специално заседание на държавите членки за бюджета.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...