Държавата е спестила 12 млн. лв. от реализирането на енергоспестяващи мерки

25.06.2014 | 17:10
по статията работи: Христомира Бочкова
За периода 2011-2013 г. спестените финансови средства възлизат на 35 млн. лв.
Държавата е спестила 12 млн. лв. от реализирането на енергоспестяващи мерки

Държавата е спестила 12 млн. лв. от реализирането на енергоспестяващи мерки. Това стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет, по време на което беше приет отчета за изпълнението на Втория национален план за действие по енергийна ефективност, обхващащ периода 2011-2013 г. Отчетът съдържа базова статистическа информация, анализира състоянието и тенденциите на енергийната ефективност на национално ниво.

По думите на представители на МС, в него са разгледани отделните сектори на икономиката, като са отразени измененията на основните показатели – брутна добавена стойност, енергийно потребление и енергийна интензивност. Като изводи и обобщения на изпълнението на заложените мерки и дейности, както и оценка на изпълнението на националната цел за енергийни спестявания, съобщават от институцията.

Съкращенията на емисиите на въглероден диоксид се равняват на 26,4 хил. тона. Това стана ясно при приетия днес отчет за изпълнението на Втория национален план за действие по енергийна ефективност, който обхваща периода 2011-2013 г.

Данните в документа сочат, че по предварително определената цел за спестявания на 6% от базовата стойност на крайното потребление, реалните спестявания се равняват на 6,76 на сто. Това означава, че националния план за енергийна ефективност е преизпълнена с 0,76 на сто.

Анализът на отчета показва още, че за периода 2011-2013 г. са направени общо 35 млн. лева спестявания от енергия. В резултат на реализираните енергоспестяващи мерки са отчетени спестявания на въглеродни емисии в размер на 96 хил. тона годишно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...