Държавата и бизнесът си подават ръка в сферата на професионалното образование

18.03.2009 | 13:17
по статията работи: Апостол Апостолов
МОН, МТСП и работодателски организации подписаха днес дългосрочно рамково споразумение за сътрудничество
Държавата и бизнесът си подават ръка в сферата на професионалното образование

Ще бъде изградена Национална информационна система за търсене и предлагане на работна сила, професионално образование и обучение.

Това предвижда сключеното днес дългосрочно рамково споразумение (до 2015 г). между Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане" и Съюза за стопанска инициатива.


На снимката: Министрите Емилия Масларова и Даниел Вълчев подписват споразумението

 
Споразумението се сключва в изпълнение на Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка за периода до края на 2015 г.

Институциите се ангажират да увеличат инвестициите в професионалното образование чрез развитие на публично-частното партньорство, както и да синхронизират образованието с европейските процеси и политики. Споразумението още акцентира върху координирането между държавния план-прием и прогнозираните потребности на пазара на труда по териториален и отраслов признак.

Изпълнението на подписаното споразумение ще се реализира на три равнища:
  • Функционално – междуведомствена група с участието на национално представителните организации на работодателите ежегодно ще анализира и ще предлага решения за конкретни действия;
  • Регионално – местните структури на централните ведомства и регионалните структури на работодателските организации ще осигуряват изпълнението на решенията;
  • Местно - чрез двустранни договори между професионалните училища и конкретните работодатели.
Финансирането на конкретните дейности ще се осъществява чрез бюджетите на ведомствата, по европейски и международни програми и чрез публично-частно партньорство.Церемония по подписването на рамково споразумение до 2015 г.

По време на официалната церемония министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова отчете съществената роля на работодателите в процеса на модернизиране на професионалното образование. Тя изтъкна, че именно те са тези, които дават практическа информация за нужните корекции в образователния процес, за да излизат на европейския пазар конкурентоспособни кадри.

До края на годината се очаква да бъдат сключени споразуменията между училища и фирми, прогнозира зам.-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов. Той поясни, че в момента има сключени предварително няколко двустранни договора, на базата на които работната група по споразумението е изготвила крайните текстове на споразуменията.

Председателят на БТПП Божидар Божинов заяви, че първото нещо, което трябва още в най-кратки срокове да се направи, е да се види какви средства могат да се получат по европейските програми. Трябва да се извършат спешни законодателни промени. Като пример Божинов посочи необходимостта дипломи от чужбина да се признават у нас.

През последните години е накърнен престижът на българското професионално образование, изтъкна Васил Велев, председател на АИКБ. С общи усилия ангажираните страни трябва да вземат мерки и в тази насока, каза още той.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 14.10   1066 г. – Норманското нашествие: Битка при Хейстингс: Кралят на Англия Харолд II е убит близо до Хейстингс от нормандската армия, предвождана от Уилям Завоевателя,...