Държавата може да намали цената на дизела с до 0.10 лв.

19.03.2011 | 10:42
по статията работи:
Обмисля се вариантът за премахване на акциза върху биокомпонента в дизела или компонентът да отпадне изцяло
Държавата може да намали цената на дизела с до 0.10 лв.

Държавата може да намали цените на дизела с около седем до десет стотинки, ако се приемат някои мерки. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Обмисля се вариантът за премахване на акциза върху биокомпонента в дизела или компонентът да отпадне изцяло. Вицепремиерът обаче бе категоричен, че акцизът и ДДС върху горивата не може да се намаляват.

В дизела в момента има биокомпонент, който го оскъпява и той или може да отпадне като цяло, което е възможно по европейски директиви или по някакъв начин акцизът само върху тази част да се промени, коментира веципремиерът. Той допълни, че до вторник ще има анализ как точно това да стане.

Двата варианта обаче са взаимно заменяеми, така че може да стане само единият, като засега фокусът е върху варианта, който е по-благоприятен - изобщо да отпадне за известен период от време биокомпонентът, подчерта Дянков. Той допълни, че тази мярка ще доведе до спад в цената според експертите в неговото министерство от порядъка на шест до седем стотинки на литър.

В Европейската комисия се обмисля повишаване на акциза върху най-замърсяващите горива и насърчаване на използването на биогоривата. Това обаче ще влезе в сила най-рано от 2013 г.

Дянков бе категоричен, че най-големият прогрес в борбата с контрабандата е в сектора на горивата. В момента тя е близо до нула, обясни вицепремиерът, цитиран от Dariknews.bg.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...