Държавата не може да регулира цените на горивата*

09.04.2012 | 10:13
по статията работи: Ралица Стоянова
Има планове за експлоатация на находища на конвенционален газ. "При първа възможност ще обявим", беше лаконичният коментар на икономическия министър по темата
Държавата не може да регулира цените на горивата*
Снимка: Sxc.hu

"Няма как държавата да регулира цените на горивата. Това е пазарна икономика", заяви премиерът Бойко Борисов.

Според него цената на горивата в родните бензиностанции зависи от движението на цената на петрола на международните пазари. Той обясни, че ако има война в Иран, никой не може да спре цените на горивата, тъй като те се определят от цените на петрола. Ако един барел стане 150 долара или повече,  нормално е и у нас цената да скочи. "Държавата няма да извади пари и да даде на „Нефтохим”, за да можете вие да си карате колите с бензин за 1 лева, няма да стане. После с какво ще платим на пенсиите на 2,5 милиона пенсионери”, категоричен беше Борисов. Той предели като безсмислени мерките, предложени от „Лукойл” за намаляване на цените на горивата  чрез мораториум. Според него те щели до доведат до поевтиняване от 3-4 стотинки, което е незначително на фона на огромното поскъпване.

Забрана върху проучването и добива на шистов газ у нас остава, докато компаниите не успеят да убедят обществото, че технологиите и добивът са безопасни за околната среда. Има планове зобаче за експлоатация на находища на конвенционален газ, обяви премиерът пред bTV. Той отказа да разкрие повече подробности, тъй като е обещал на икономическият министър да мълчи по темата.

По-късно през деня самият Добрев отказа коментира думите на премиера относно наличието на нови находища от конвенционален природен газ у нас. "При първа възможност ще обявим", обеща Добрев.

Относно проучванията за шистов газ министърът заяви, че не знае дали и кога ще бъде безопасно това да се направи, но обясни, че е създадена временна парламентарна комисия по случая. Работата на тази комисия е да изчисти текстовете по мораториума, така че да позволи добиването и проучването на конвенционален газ. В момента някои текстове на забраната забраняват това, както и нагнетяването на допълнителни количества газ в хранилището в Чирен.

Препоръката на Добрев е временната комисия трябва възможно най-бързо да изслуша експертите, които да посочат проблемите и да се коригира мораториумът в тази си част.

* Информацията е допълнена в 14.35 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...