Държавата разшири гаранциите за финансиране на АЕЦ "Белене"

30.10.2008 | 17:09
по статията работи: Петър Чернев
До ноември 2009г. проектът трябва да бъде завършен финансово
Държавата разшири гаранциите за финансиране на АЕЦ "Белене"

Правителството разшири обхвата на държавни гаранции за отпускане на заеми за строителството на АЕЦ "Белене" до 600 млн. евро, съобщи правителствената пресслужба. В тях освен Евроатом и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през следващата година ще се включат всички заемодатели по проекта.

Забавяне на процедурата по договаряне с кредиторите по проекта се посочва като основна причина за промяна на решението на Министерския съвет. Така държавната подкрепа вече няма да е предназначена само за преговори по кредитирането от двете банки. Още след решението на правителството през миналата година експерти коментираха, че тези гаранции са недостатъчни за проект за 4 млрд. евро. Държавните гаранции ще послужат на BNP Paribas, която е структурираща банка, да осигури финансирането. Ако НЕК не може да погасява задълженията и те станат предсрочно искуеми, на практика държавата ги поема.

През миналата година кабинетът гласува същия размер на гаранциите заради очакваното получаване на кредит от 300 млн. евро от Евроатом. Решението дойде седмица след като правителството вече отпусна 300 млн. лв. на Българския енергиен холдинг (БЕХ), които ще бъдат предоставени на НЕК за участието й в проектната компания с германската RWЕ.

До ноември 2009г. проектът трябва да завърши финансово. Решението е очаквано на фона на финансовата криза. Част от банките, сочени от НЕК като кандидати за финансиране обявиха банкрут и бяха национализирани.

Преди три седмици министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров лансира отново идеята да руското финансиране на строежа на нова централа, предложено в началото на тази година от бившия президент Владимир Путин при визитата му в България. Русия има резервирани 3.8 млрд. евро за "Белене". В сряда изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян коментира, че се търси финансиране по проекта, но в краен случай и Русия може да отпусне пари.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...