Държавният дълг за април е над 7 млн. евро

02.06.2014 | 13:40
по статията работи: Мина Стойчева
Плащанията на финансовите задължения възлизат на 27 млн. лв.
Държавният дълг за април е над 7 млн. евро

Финансовите задължения на държавата в края на месец април на тази година възлизат на 7 749, 5 млн. евро. Делът на външните задължения е малко по-голям от този на вътрешните. Първият е в размер на 3 989,4 млн. евро, а вторият е 3 760,1 млн. евро. Това показват данните на Министерство на финансите.

Дългът представлява 18,6% от брутния вътрешен продукт на страната. През изминалия март съотношението възлизаше на 18,5% от икономическия показател. Спрямо този аспект, задълженията на България са най-малките в Европейския съюз след тези на Естония.

През април държавният дълг бележи увеличение спрямо предходния март месец. Тогава задълженията са били с 35 млн. евро по-малко. В доклада на министерството е отбелязано, че нарастването се дължи на емитирането на облигации на държавни ценни книжа на вътрешния пазар.

Плащанията по финансовите задължения на държавата, извършени през април, са в размер на 27,1 млн. лв. Най-голям дял имат тези в лева, които представляват 75 на сто, а най-малки са били плащанията в американски долари – 9 на сто.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 19.07   64 г. – Големият пожар в Рим: В търговската част на Рим започва пожар, който унищожава две трети от града в последвалите 6 дни. 1344 г. – Венецианският сенат...