Държавният дълг расте през март

26.04.2013 | 13:50
по статията работи: Теодора Пенева
Увеличението от 225,5 млн. евро се дължи на вътрешното финансиране с ценни книжа през месеца
Държавният дълг расте през март

Държавният дълг на страната за месец март 2013 г. възлиза на 6 884,8 милиона евро. Това става ясно от данните на официалния регистър на Министерството на финансите (МФ), публикуван на страницата на ведомството.

Вътрешният дълг е в размер на 3 098,9 млн. евро, а външният – на 3 785,9 млн. евро

Номиналното увеличение на държавния дълг в сравнение с нивото, регистрирано в края на февруари 2013 г., е приблизително от 225,5 млн. евро, заявяват от МФ.

Това се дължи преди всичко на повишаването на размера на вътрешния дълг в резултат от новото вътрешно финансиране с ДЦК през месеца, посочват от финансовото министерство. Към края на втория месец на гдоината номиналният размер на вътрешния държавен дълг в края на февруари е 5 919 699.0 хил. лв. В общия размер на дълга делът на емисиите  за втория месец на гдоината емитираните държавни ценни книжа заемат 96.8%.

В края на отчетния период делът на държавния дълг към БВП възлиза на 16,8% (той е изчислен на базата на прогнозни данни за БВП за 2013 г.). Делът на външния държавен дълг в състава на този индикатор е 9,2 %, а на вътрешния - 7,6 % от БВП.

55% е делът, който заемат външните задължения в структурата на държавния дълг. Съответно вътрешните такива представляват 45%.

В края на март  валутната структура на дълга достига следните стойности:

  • 52,1 % - в евро
  • 33,0 % - в левове
  • 13,3 % - в щатски долари
  • 1,6 % - в други валути

13,5 млн. лева е размерът на извършените плащания по дълга през третия месец от годината. По отношение на валутната им композиция от началото на 2013 г. Най-много са деноминираните в евро – 85,5% от общия дял. Следват плащанията в лева (10,9%) и в щатски долари (3,4%).

Държавногарантираният дълг през месец март достига до 481,3 млн. евро. В номинално изражение той бележи месечно намаление приблизително с 13,2 млн. евро. Основната причина за това са регистрираните в рамките на месеца погашения по външните държавногарантирани заеми.

Към края на третия месец от 2013 г. вътрешните държавни гаранции са в размер 14,2 млн. евро. Съотношението държавногарантиран дълг/БВП е в размер на 1,2 %.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...