Дянков: Не можем да се нагърбим със заем от Русия за АЕЦ "Белене"

05.10.2009 | 18:57
по статията работи:
Въпросът за този заем е с тригодишна неуточнена предистория, обясни вицепремиерът
Дянков: Не можем да се нагърбим със заем от Русия за АЕЦ "Белене"

Българската държава не може да се нагърби със заем от Русия за изграждането на АЕЦ „Белене". Това съобщи пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той участва на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул.

"Българският бюджет няма да бъде натоварен нито със заем, нито с гаранция за такъв, независимо дали е криза или не", категорично подчерта вицепремиерът, помолен за коментар относно думите на руския му колега, който в Истанбул съобщи, че руското правителство може да отпусне кредит от 3,8 млрд. евро за АЕЦ „Белене".

Двамата с Алексей Кудрин постигнахме съгласие относно необходимостта от техническо-икономически анализ, какъвто предишното българско правителство не е подготвило, каза още вицепремиерът.

Въпросът за този заем е с тригодишна неуточнена предистория, каза Дянков. Той допълни, че ако инвеститорите бъдат руски и нямат собствено финансиране, руската държава може да бъде заинтересована да им отпусне кредит, но българската държава не може да се нагърби с това, информира Агенция "Фокус".

Припомняме ви, че по-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също отрече информациите, свързани с евентуалното искане на заем от Русия за строежа на втората атомна централа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...