Дянков убеден, че лихвите по кредитите ще паднат през есента

17.07.2012 | 17:22
по статията работи: Петя Бързилска
Шефът на ЕБВР похвали България за финансовата стабилност
Дянков убеден, че лихвите по кредитите ще паднат през есента
Снимка: Булфото

Лихвите по кредитите ще паднат през есента. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на брифинг за първото посещение у нас на новия президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти, съобщава iNews.bg.

"Тенденциите за сваляне на лихвите се наблюдават от десетина дни", обясни Дянков. Като причини за очаквания спад той отново изтъкна успешното пласиране на еврооблигациите ни на международните пазари, както и рекордно ниската доходност на 10-годишните ДЦК, изтъргувани вчера (16 юли).

От своя страна Чакрабарти заяви, че е впечатлен от фискалните мерки на българското правителство. България се позиционира много по-добре от доста други страни в региона, изтъкна той. Страната има нисък дефицит, кредитните агенции повишават рейтинга ѝ, пласира успешно еврооблигациите си.

Чакрабарти обеща ЕБВР да помогне на страната ни да увеличи ръста на износа си. Той изтъкна, че банката отпуска по 200 млн. евро годишно на България. Наскоро банката е одобрила нови проекти за 50 млн. евро у нас.

Същевременно Чакрабарти се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов. „Впечатлен съм от мерките, които сте взели, за да привличате инвестиции. Нещата в България се движат в правилната посока. Инвестициите в инфраструктурни проекти са много важни и ние искаме да помагаме на страната ви за още по-успешно усвояване на еврофондовете", каза по време на срещата президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Двамата обсъдиха въпроси в сферите на финансите, усвояването на еврофондовете, инфраструктурата и енергийната ефективност. По време на разговорите министър-председателят запозна Чакрабарти с икономическата ситуация в страната, с финансовата политика, водена от правителството и със степента на усвояване на еврофондовете, предаде пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Борисов информира президента на ЕБВР, че когато кабинетът започна своя мандат, средствата по европейските програми за страната ни бяха спрени от Брюксел. „Към този момент нямаме нито една спряна програма, а процентът на грешки при усвояването е под 2 % при средно 5 % за ЕС за 2011 г. Считам, че до края на годината ще постигнем между 40 % и 45 % усвояемост“, заяви Борисов.

Министър-председателят изрази задоволство от факта, че все повече сериозни инвеститори идват в България, влагат средства и разкриват нови работни места. „Страната ни е привлекателна за това с ниските си данъци“, допълни премиерът.

„Предприели сте смели мерки и финансовият ви екип трябва да бъде поздравен. На макро ниво страната ви показва как точно трябва да се случват нещата. Сигурен съм, че съвсем скоро ще берете плодовете от финансовата си дисциплина“, заяви от своя страна президентът на ЕБВР.

Утре (18 юли) президентът на ЕБВП, заедно с финансовия министър Симеон Дянков, ще посети Бургас и Созопол. Там той ще се запознае с идеи за проекти по южното ни Черноморие. Няколко общини имат намерение да участват заедно в туристически и инфраструктурни проекти, съобщи Дянков.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...