ЕБВР: "България е забавила темпа на икономическо развитие"

13.04.2009 | 10:55
по статията работи:
ЕБВР ще инвестира у нас €250 млн. през 2009 г. Финансовата институция има проекти за €3,5 млрд. в Стара Загора
ЕБВР: "България е забавила темпа на икономическо развитие"

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е одобрила през 2009 г. отпускане на 7 млрд. евро, което е с 1,5 млрд. евро повече от предходната. Бизнес планът за тази година предвижда банката да инвестира само в България 250 млн. евро. Това стана ясно на семинар, организиран от Търговско-промишлената палата в Стара Загора, на който бяха представени финансовите инструменти на Банката, насочени към частния и публичния сектор, съобщи Икономически портал на регион Стара Загора .

"Старозагорски регион е много важен за ЕБВР, защото тук е съсредоточен много голям процент от финансирането на нашата банка. В региона имаме проекти на стойност над 3,5 млрд. евро", заяви на семината Джеймс Хислоп, директор на ЕБВР за България.

"Първият проект, който реализирахме в Стара Загора беше с ВиК. Финансираме и "Мол Галерия", който в момента се изгражда в града. За мен е много важно посещението ми в Стара Загора, за да видя как се осъществяват проектите и дали парите се изразходват по предназначение, подчерта Джеймс Хислоп.

Анализ на финансовата институция показва, че в условията на световна финансова криза, България е забавила темповете на икономическо развитие, намалели са износът и вътрешните и външни инвестиции. През последните 5 години ръстът на Брутния вътрешен продукт е бил над 6%. През последното тримесечие на 2008 спрямо 2007 година ръстът е само 3,6%.

България е голям производител на електроенергия и има същевременно голям потенциал за повишаване на енергийната ефективност. В тази връзка, за разлика от други държави, банката приоритетно финансира проекти в тази сфера. Кредитира въвеждане на мерки за енергийна ефективност и използване на алтернативни енергийни източници. Оказва финансова подкрепа за изпълнение на европейски проекти, отпуска целеви и дългосрочни заеми. Финансира публично-частни партньорства. Финансовото участие на Европейската банка е 230 млн. евро. Част от проектите са в трите топлоелектрически централи в комплекса Марица изток. 

На семинара Максим Какарека - главен банкер на банката в България представи значението и целите на ЕБВР. Три са основните критерии за финансиране на проекти, заяви той. Банката приоритетно подкрепя проекти, свързани с икономическо развитие на дадена страна, или регион, с опазването на околната среда и възобновяемите енергийни източници. Тя участва в мащабни проекти, които не могат да бъдат финансирани от местни банки. Четвъртият неписан критерий е, че банката финансира проекти, чиято реализация няма да доведе до негативни ефекти върху околната среда. Не се финансират хазартни дейности и производство на високо алкохолни напитки. Банката не може да финансира засега и проекти свързани с ядрена енергия.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 05.06   70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е...