ЕБВР спира всички нови инвестиции в Русия

24.07.2014 | 11:28
по статията работи: Мария Стоянова
Поставят страната в "капиталова изолация"
ЕБВР спира всички нови инвестиции в Русия

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) замрази финансирането на нови проекти в Русия на фона на обвиненията към страната за предполагаема роля в свалянето на пътническия самолет в източната част на Украйна в края на миналата седмица.

По-голямата част от борда на директорите в ЕБВР, включително всички страни-членки на ЕС и някои акционери извън Евросъюза, дадоха ясни насоки на ръководството на ЕБВР, че за момента, те няма да бъдат в състояние да одобряват нови инвестиционни проекти в Руската федерация“, се посочва в съобщение на банката.

От там ще продължат да работят по 305-е активни проекта в Русия на стойност 8,4 млрд. евро. Според анализатори въпреки че настоящата забрана не оказва много голямо влияние върху инвеститорския пазар в Русия, най-лошото може би тепърва предстои.

Решението е предвестник на това, което ще се случи, а именно нарастваща капиталова изолация на Русия“, коментира Фредрик Ериксън, директор на Европейския център за международна политика и икономика.

Имайки предвид нуждата на руската икономика от инвестиции през последните месеци, затягането на капиталовата изолация ще има много силен ефект върху Брутния вътрешен продукт на страната, смята още Ериксън.

Решението на ЕБВР сочи, че вратите за инвеститорите се затварят още повече след свалянето на малайзийския самолет в източната част на Украйна, при което САЩ и други страни обвиниха Русия, че е създала "условия" за инцидента.

Смъртта на 298-е пътници на разбилия се самолет, много от които граждани на ЕС, постави Евросъюза под натиск от САЩ и страните-членки като Великобритания да наложи нови санкции по така наречения „трети етап“ от мерките срещу Русия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...