ЕК: БВП на България ще се повиши с 1,4% през 2012 г.

23.02.2012 | 13:22
по статията работи: Лили Бончева
През настоящата година еврозоната ще изпадне в рецесия, a ЕС - в стагнация, прогнозира Комисията
ЕК: БВП на България ще се повиши с 1,4% през 2012 г.
Снимка: Sxc.hu

Европейската комисия (ЕК) очаква икономиката на България да нарасне с 1,4 на сто през 2012 г.

В същото време ЕК счита, че еврозоната ще навлезе в рецесия, отбелязвайки спад от 0,3%. Реалният растеж на БВП в целия Европейски съюз ще остане непроменен, оповестиха от ЕК в свой икономически доклад.

Според прогнозите неочакваното забавяне във възстановяването към края на 2011 г. ще продължи и през първите две тримесечия на 2012 г. Очаква се обаче през второто полугодие да бъде отчетен лек растеж.

Валутният съюз ще изпадне във втората си рецесия в рамките на последните три години, става ясно от поглед към статистиката. Припомняме ви, икономиката на еврозоната се понижи с 4,3% през 2009 г. Сегашната прогноза на ЕК се различава от предишната, направена през ноември, когато се предвиждаше, че еврозоната ще отчете повишение от 0,5 на сто през настоящата година, а целият ЕС - 0,6 на сто.

Несигурността остава висока и процесите в различните държави-членки протичат неравномерно, отбелязват от ЕК.

Растежът на БВП е прогнозиран като отрицателен за 2012 г. в 9 държави, непроменен в 1 и положителен в 17. Той ще бъде най-висок в Латвия (2,1%), Литва (2,3%) и Полша (2,5%) и най-нисък в Гърция (-4,4%) и Португалия (-3,3%).

Двете най-големи икономики в еврозоната - Германия и Франция, ще нараснат съответно с 0,6 и 0,4 на сто. В същото време най-проблемният член на съюза - Гърция, ще навлезе в 5-тата си година на икономическо свиване. Испания ще отчете спад от 1%, а Италия - от 1,3 на сто.

"Въпреки забавянето на растежа, наблюдаваме стабилизация на европейската икономика. Икономическите нагласи са на ниски нива, но стресът на финансовите пазари постепенно изчезва", коментира заместник-председателят на ЕК Оли Рен при представянето на междинната икономическа прогноза на Комисията."Много от стъпките, които бяха особено важни за постигането на финансова стабилност и създаването на условия за по-устойчиво развитие и разкриване на работни места, вече са предприети. С решителни действия можем да преодолеем проблемите и да преминем от стабилизиране към стимулиране на растежа и заетостта", допълни той.

Прогнозните стойности за инфлацията през 2012 г. са леко повишени в сравнение с есента поради постоянно високите енергийни цени и повишаването на косвените данъци. Понастоящем тя е 2,3% за ЕС и 2,1% за еврозоната. ЕК прогнозира, че инфлацията в България ще е 3 на сто.

България

Специално за България от Европейската комисия отбелязват, че икономиката ни се е съживявала сравнително бавно през периода 2010-2011 година. Реалният БВП през четвъртото тримесечие на 2011 г. е бил с 3 на сто под пиковата си стойност, отчетена през 2008 г. От ЕК прогнозират, че за цялата 2011 г. нарастването на икономиката ни ще е 1,8 на сто. Предвиденият растеж в размер на 1,4% за 2012 г. е доста по-нисък от обявения в предпоследния доклад на ЕК - през ноември 2011 г. Комисията прогнозира, че ръстът на страната ни ще бъде 2,3 на сто.

От ЕК коментират още, че не се очаква страната ни да изпадне в рецесия, че вече е налице излишък по текущата сметка, а фирмената задлъжнялост и зависимостта на финансовия сектор от външно финансиране са започнали да намаляват. Финансовият сектор остава стабилен, очаква се постепенното възстановяване на потреблението да продължи, а трудовият пазар да се стабилизира.

Като основен риск за България се посочва продължаващият стрес на финансовите пазари, който може да забави възстановяването на потреблението и инвестициите. Както и в други европейски страни, ръстът при възстановяването на страната е движен най-вече от силния експорт, както на стоки, така и на услуги, докато вътрешното търсене остава свито, което се отразява на частния сектор.

Коментарът на Министерството на финансите

Впоследствие от МФ припомниха, че Бюджет 2012 е направен консервативно със заложен 1% ръст на БВП. От информацията става ясно още, че икономическият ръст в девет държави от ЕС ще е отрицателен, нулев в една и положителен в 17, сред които и България.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...