ЕК, МВФ и ЕЦБ отправиха препоръки към гръцкото правителство*

05.08.2010 | 13:18
по статията работи:
Страната очаква втория транш от 9 млрд. евро. Полицията евакуира Министерството на финансите
ЕК, МВФ и ЕЦБ отправиха препоръки към гръцкото правителство*

*Информацията е актуализирана към 17:50 часа

Резултатите от проверката на гръцките държавни финанси, извършена от експертите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), са абсолютно положителни, заяви на пресконференция днес гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину, цитиран от Франс прес.

"Първата оценка е напълно положителна, вторият транш от заема е осигурен", каза Папаконстантину. През май Гърция прие безпрецедентен план за икономии в замяна на заеми на обща стойност 110 млрд. евро от еврозоната и МВФ. Първият транш от заема вече бе отпуснат.

Гърция очаква втория транш от 9 млрд. евро до средата на септември. Пресконференцията на Папаконстантину беше организирана след края на поредната мисия на трите институции - т.нар. "тройка", чиято цел беше да оцени изпълнението на плана за оздравяване на икономиката.

По-рано днес пресконференция даде и групата експерти от МВФ, ЕК и ЕЦБ, които заявиха, че икономиката на страната е постигнала значителен напредък, но все още има големи предизвикателства, които трябва да преодолее.

Гърция ще получи втория транш от заема в размер на 9 млрд. евро през септември, но правителството в Атина трябва да се намеси активно за намаляване на инфлацията и да ограничи бюджетните разходи за предприятията от държавния сектор, да оздрави финансите на болниците и осигурителните фондове и да засили борбата с данъчните длъжници, невнасящите осигуровки, да либерализира пазарите и да икономиса 500 млн. евро от новия начин на финансиране на общините. заявиха представителите на трите институции, инспектирали хода на реформите в Гърция във връзка с прилагания от правителството план за икономии в замяна на който на страната бе отпусната финансова помощ от ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро под формата на заеми за преодоляване на кризата.

Представител на фонда казал, че Гърция ще получи втория транш на 13 септември и че предоставянето на третия транш, който също ще е в размер на 9 млрд. евро през ноември, ще зависи от изпълнението на препоръките на експертите от трите институции и от проверките за напредък на гръцката икономика, които ще бъдат направен в средата на септември и в средата на октомври.

Според Пол Томсън инфлацията в Гърция за тази година ще бъде по-голяма от
очакваната и ще достигне 4,75 на сто. Томсън допълва, че рецесията ще остане над 4 процента. Той посочил необходимостта от засилен контрол на правителството върху разходите на държавните предприятия, болниците и осигурителните фондове и от
продължаване на структурните реформи, предаде БТА.

Представителят на ЕС нито опровергал, нито отрекъл, че служителите на трите институции са искали от кабинета в Атина да направи съкращения в компанията на железниците ОСЕ или в подлежащите на сливания предприятия от държавния сектор.

Междувременно гръцката полиция евакуира днес Министерството на финансите след бомбена заплаха, точно преди пресконференция на финансовия министър Георгиос Папаконстантину, предаде Ройтерс.

Полицията е обградила сградата и извършва проверки. Папаконстантину трябваше да коментира резултатите от инспекцията на миисия на Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...