ЕК: Манипулирането на лихвените проценти да е престъпление

25.07.2012 | 17:15
по статията работи: Петя Бързилска
Британските банки ще трябва да кажат колко точно ще им струва разследването за манипулация на LIBOR
ЕК: Манипулирането на лихвените проценти да е престъпление

Днес Европейската комисия (ЕК) предприе действия за справяне с манипулирането на пазара, що се отнася до оказване на влияние на основните лихвени проценти, като прие изменения на първоначално представените на 20 октомври 2011 г. предложения за регламент и директива относно търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, включително наказания за извършени престъпления, съобщиха от Брюксел.

С измененията от днес категорично се забранява манипулирането на референтни показатели, включително на Лондонския междубанков показател (London Interbank Offer Rate - LIBOR) и Европейския междубанков показател (Euro Interbank Offered Rate - EURIBOR), и това манипулиране се обявява за престъпление.

По повод неотдавнашния скандал около LIBOR бе изразена сериозна загриженост във връзка с дадените от банки неверни прогнози за лихвени проценти по междубанкови заем. Всяко манипулиране или опит за манипулиране на такива ключови референтни показатели може да окаже сериозно влияние върху почтеността на пазарните отношения и би могло да доведе до значителни загуби за потребителите и инвеститорите или до нарушаване на функционирането на реалната икономика, пишат от ЕК.

"След последните скандали, свързани със сериозно манипулиране на лихвени проценти от страна на банки, настъпи срив в общественото доверие. Необходими са действия на равнище ЕС, за да се сложи край на престъпната дейност в банковия сектор и наказателното право може да служи като значителен възпиращ фактор", заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг. "Ето защо днес предлагаме разпоредби за целия ЕС за справяне с този вид пазарна злоупотреба, както и за запълване на евентуални пропуски в нормативната уредба. Бързото постигане на съгласие по тези предложения ще допринесе за възстановяване на така необходимото доверие на обществеността и инвеститорите в този ключов отрасъл на икономиката", каза още Рединг.

"Извършваните разследвания на международно равнище във връзка с манипулирането на LIBOR разкриха още един пример на скандално поведение от страна на банките", каза по този въпрос Мишел Барние, комисар за вътрешния пазар и услугите. "Исках да имам гаранции, че нашите законодателни предложения във връзка с пазарната злоупотреба ще доведат до пълна забрана на такова поведение. Ето защо обсъдих това с Европейския парламент и предприех незабавни действия за изменение на нашите предложения, за да се гарантира, че манипулирането на референтните показатели е очевидно незаконно и подлежи на наказания за извършени престъпления във всички държави", коментира Барние.

Същевременно стана ясно, че най-големите банки във Великобритания са подложени на натиск от инвеститорите да обявят колко точно ще струва за акционерите скандалът с манипулирането на LIBOR, съобщи "Ройтерс".

Голям брой банки в Обединеното кралство бяха включени в международното разледване във връзка с умишленото влияние от тяхна страна на лихвените проценти. Миналия месец в резултат на разследването британската кредитна институция Barclays трябваше да плати глоба в размер на 290 млн. паунда (450 млн. долара). 

Според анализатори гражданските дела срещу банката може да ѝ струват още 636 млн. паунда. В същото време има вероятност Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group и HSBC Holdings да платят 2,2 млрд. паунда под формата на глоби и съдебни разходи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...