ЕК: Трябва да развиваме промишления сектор

22.01.2014 | 15:30
по статията работи: Петя Бързилска
До 2020 г. делът на производството да достигне 20% от БВП, искат от Европейската комисия
ЕК: Трябва да развиваме промишления сектор

Страните членки да работят за развитие на промишления сектор, призоваха от Европейската комисия.

Днес евроинституция прие "Съобщение за възраждане на европейската промишленост". Комисията поиска от Съвета и Европейския парламент (ЕП) да приемат представените законодателни предложения в областта на енергетиката, транспорта, космическия сектор и цифровите комуникации. ЕК призова и за гарантиране прилагането на необходимото законодателство, с което да завърши изграждането на вътрешния пазар.

Необходимо е да се отделят средства за иновации, ефективно използване на ресурсите, развитие на нови технологии, квалификация и достъп до финансиране с помощта на специална финансова подкрепа от ЕС, смятат от Европейската комисия.

ЕК иска да се стимулира развитието на по-конкурентоспособен промишлен отрасъл. Целта е до 2020 г. делът на производството да достигне 20% от БВП.

Силната промишленост е важен фактор за устойчива икономика, отчитат от ЕК. На промишления сектор в Европа се падат 80% от износа на ЕС и от научните изследвания и иновациите с частно финансиране. Значението му е много по-голямо, отколкото сочи делът му в БВП, коментират още от Комисията.

Почти 25% от заетите в частния сектор работят в промишлеността и в много случаи трудът им е висококвалифициран, а всяко ново работно място в производствения сектор допринася за създаването на 0,5—2 работни места в други отрасли. Въпреки това делът на производството в брутния вътрешен продукт на ЕС продължава да намалява и през лятото на 2013 г. е бил 15,1% — далеч от обявената цел да формира 20% от БВП през 2020 г., която Комисията постави през 2012 г.

Според Европейската комисия оптимално трябва да се използват възможностите на вътрешния пазар, иска още ЕК. Според институцията трябва да се предприемат и действия на вътрешния пазар и на международно равнище.

ЕК настоява и да се въведат и използват инструменти за финансиране на европейско равнище, като конструктивно се съчетават средствата по Програмата за конкурентоспособност на предприятията и за малките и средните предприятия (COSME), „Хоризонт 2020“, структурните фондове (най-малко 100 милиарда евро по линия на средствата за регионално развитие) и национално финансиране за иновации, инвестиции и нова индустриализация. От Комисията смятат още, че е необходимо да се възстанови кредитирането за реалната икономика при нормални условия и Европейската инвестиционна банка да изпълнява по-стратегическа роля.

Припомняме, че според последната статистика на НСИ промишленото производство у нас нараства с 2,8% на годишна база през ноември 2013 г. През предходния месец октомври размерът му се увеличава с 4,1 спрямо същия месец на 2012 г. Същевременно в ЕС като цяло промишленото производство през октомври миналата година в ЕС отчита по-малък ръст в рамките на 0,8% на годишна база.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net