ЕК бори младежката безработица с 1 млрд. евро

04.02.2015 | 17:11
по статията работи: Десислава Маданска
650 000 младежи през тази година ще могат да започнат работа или стаж
ЕК бори младежката безработица с 1 млрд. евро
Снимка: Thinkstock/Guliver

Европейската комисия ще отпусне 1 млрд. евро за борба с младежката безработица още през тази година. С тази промяна предварителното финансиране, което държавите от ЕС получават, за да стимулират младежката заетост, ще се увеличи 30 пъти и така те ще могат да помогнат на близо 650 000 млади хора по-бързо да започнат работа.

„С днешното предложение ЕК изпраща ясен сигнал, че младежката заетост продължава да заема водещо място в политическата ни програма. Ще предоставим около 1 млрд. евро, за да подкрепим работата на държавите членки за подпомагане на младите хора да си намерят работа, да продължат образованието си или да започнат стаж. По този начин младежите не само ще допринесат за икономиката и обществото чрез своите умения и енергия, но и ще възвърнат достойнството си“, каза заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Един от приоритетите е да се засили конкурентоспособността на Европа, да се стимулират инвестициите и да се създадат работни места. Инвестиционният план на стойност 315 млрд. евро може да доведе до създаване на милиони нови работни места, включително за младите хора.

Всички държави от ЕС са поели ангажимент по гаранцията за младежта — всички млади хора на възраст под 25 години да получават качествено предложение за работа, чиракуване или стаж до 4 месеца, след като завършат образованието си или изгубят работата си.

Според оценки на комисията, като се повиши предварителното финансиране, може да се ускори предоставянето на незабавна подкрепа за младите хора и тя може да достигне до между 350 000 и 650 000 младежи през тази година. За сравнение при сегашното равнище на предварително финансиране броят на младите хора ще е между 14 000 и 22 000. Сега предстои това законодателно предложение да бъде обсъдено от Европейския парламент и Съвета, които трябва да го приемат, за да може то да влезе в сила.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...