ЕК започва наказателна процедура срещу България заради КТБ 1

25.09.2014 | 12:50
по статията работи: econ.bg
Според Брюксел България трябва да позволи на банковите клиенти да разполагат с парите си
ЕК започва наказателна процедура срещу България заради КТБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Европейската комисия (ЕК) ще стартира днес наказателна процедура срещу България за това, че не е започнала да изплаща депозитите в КТБ. Това стана ясно от официално съобщение на институцията. 

Като причина за стартирането на процедурата от Комисията посочват неправилното транспониране на част от Директива 94/19/ЕО, която се отнася до схемите за гарантиране на депозити. Също така в писмото на европейската институция се посочва, че страната ни не спазва принципа за свободно движение на капитали.

От ЕК посочват, че очакват да бъде предоставен незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит. Страната ни има срок до 15 октомври да отговори на запитванията от Брюксел.

Комисията се позовава на въпросната директива, според която след като се определи, че една банка не може да извършва нормалните си функции, то вложителите в нея със суми до гарантирания праг трябва да получат достъп до парите си в рамките на 20 дни.

Според ЕК проблемът в българското законодателство е, че схемата за гарантиране на депозити работи само след отнемане на банковия лиценз на въпросната финансова институция. От Брюксел коментират, че е налице основание за задействане на схемата за изплащане на гарантираните депозити. 

Комисията припомня, че правото на ЕС има преимущество пред националното право и съответните европейски разпоредби могат да предоставят права на физически лица и предприятияв определени случаи. 

Сългасно европейската Директива се дава възможност да бъдат предявени искове срещу съответните органи пред национален съд с цел да се получат гарантираните депозити, обясняват още от Брюксел.

Още миналата седмица стана ясно, че е възможно да бъде започната наказателна процедура срещу страната ни заради казуса КТБ.

"Има риск Европейската комисия да стартира наказателна процедура срещу България заради неизплащането на гарантираните влогове в КТБ", заяви служебният финансов министър Румен Порожанов след заседанието на Министерски съвет миналата седмица.

Тогава той обясни, че няма подадени съдебни искове от страна на клиенти на поставената под специален надзор банка. Въпреки това има редица жалби, подчерта Порожанов.

В момента несъответствието идва от това, че според европейската директива гарантираните депозити до 100 хил. евро трябва да се дадат на вложителите в 20 дневен срок. В нашето законодателство обаче няма посочен срок. Конкретната директива е въведена в националното ни законодателство, но все още не изцяло.

Заради това, че в момента няма действащ парламент е невъзможно да бъдат направени законодателни промени. Това означава, че вложителите в КТБ със суми до гарантирания праг ще могат да получат парите си едва след изборите.

След като на 20 юни КТБ поиска от БНБ да я постави под специален надзор, борсата спря търговията с акции на банката.

Вследствие на административна мярка на Комисията за финансов надзор (КФН), с последващо решение на БФБ търговията с акциите на КТБ бе спряна до 21 юли. Това бе датата, когато банката трябваше да отвори отново, както бе съобщение от БНБ.

Припомняме, че Централната банка удължи специалния надзор над Корпоративна търговска банка с три месеца. Като причина от БНБ посочиха, че все още няма постигнат политически консенсус и не може да се стигне до решаване на ситуацията с банката.

Сегашното спиране на търговията идва след като миналата седмица от централната банка обявиха, че удължават повторно специалния надзор над КТБ и ТБ "Виктория" до последната седмица на ноември месец.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Вложителка 25.09.2014 | 13:20
YES, YES, YES! И глобите после да ги плащат Пеевски и Искров! И всичките продажни говеда, които си играят с вложителите както си искат и си мислят, че са безнаказани!
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...