ЕК одобри конвергентната ни програма

26.04.2010 | 17:42
по статията работи:
Благодарни сме на ЕС, че оцени нашата искреност и почтеност, заяви премиерът Бойко Борисов
ЕК одобри конвергентната ни програма

Европейската комисия (ЕК) одобри Конвергентната програма на България. Това съобщи в Белград министър-председателят Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус".

Документът беше формално одобрен днес в Люксембург в рамките на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси" на ЕС. Преди това на няколко заседания през изминалия месец документът беше дискутиран на Икономически и финансов комитет и на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), припомня пресцентърът на Министерството на финансите (МФ).

Съветът потвърди положителната оценка на Европейската комисия за усилията на българското правителство за поддържане на стриктна и предвидима фискална политика за стабилност на публичните финанси. През март ЕК определи като „адекватна" макроикономическата политика на правителството и препоръча да бъде продължен курсът към реализиране на планираните структурни реформи.

Благодарни сме на Европейския съюз, че оцени нашата искреност и почтеност, оцени това, че ние нямаме никаква вина за констатирания бюджетен дефицит и одобри нашата конвергентна програма. Това показва, че нашите партньори от ЕС влагат разбиране в проблемите на България, каза премиерът Борисов.

Конвергентната програма на България се изготвя ежегодно съгласно изискванията на Пакта за стабилност и растеж на ЕС. Тя съдържа информация за предходната и текущата година, както и прогнози за поне следващите три години. Основните й елементи са средносрочна бюджетна цел, състояща се в балансиран бюджет или бюджетен излишък, с оглед избягване на рисковете от прекомерен бюджетен дефицит; основни предположения по отношение на бъдещото развитие на заетостта, икономическия растеж, инфлацията и пр.; описание на мерките на икономическата политика, с помощта на които се очаква заложените в програмата цели да бъдат постигнати и др.

Благодарение на стриктните фискални мерки през 2009 г. правителството е успяло да компенсира значителната загуба на приходи в резултат на неочаквано острата рецесия и промяна в структурата на БВП. Намаляването на разходите за издръжка на администрацията, както и мерките за подобряване на събираемостта на данъците позволиха на България да постигне сравнително нисък бюджетен дефицит през 2009 г., обясняват от пресцентъра на финановото ведомство.

Основната цел на средносрочната бюджетна стратегия е да бъде поддържан балансиран държавен бюджет през целия програмен период.

Съветът обръща внимание, че приходите в бюджета биха могли да бъдат по-ниски от прогнозираните през 2010 г. в резултат от по-бавно и по-слабо изразено икономическо възстановяване.

През програмния период равнището на дълга се очаква да се стабилизира около нивото му през 2009 г. основно поради планираните балансирани бюджети.

България трябва да продължи да прилага стриктна фискална политика. В становището на Съвета се посочва и необходимостта от ускоряване на структурните реформи. За България е важно да бъдат предприети реформи в сферите на здравеопазването, пенсионната система, образованието, държавната администрация и бизнес средата.

Конвергентната програма е един от най-важните стратегически документи, който задава основните параметри на икономическата и фискалната политики в изпълнение на изискванията за бюджетен дефицит и държавен дълг в средносрочен план.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...