ЕК одобри схема за държавна помощ в земеделието

15.02.2011 | 17:36
по статията работи:
Помощта цели да се насърчат инвестициите на земеделските производители в нови сгради и нова земеделска техника
ЕК одобри схема за държавна помощ в земеделието

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции в земеделските стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък". Данъчното облекчение за регистрирани земеделски производители, представляващо държавна помощ за инвестиции в земеделски стопанства бе въведено с чл. 189б от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Тъй като Европейската комисия постанови положително становище за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи преди 31 март 2011 г., данъчното облекчение ще може да се приложи и за 2010 г.

Помощта цели да се насърчат инвестициите на земеделските производители в нови сгради и нова земеделска техника при производството на непреработена растителна и животинска продукция, съобщиха от МЗХ.

Схемата предвижда на всеки данъчно задължен субект да бъдат преотстъпени до 60 процента от корпоративния данък върху данъчната печалба, получена от дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция. Преотстъпеният данък трябва да се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника, необходими за извършване на посочената дейност, в срок до края на годината, следваща годината, за която се ползва преотстъпването. Дейността трябва да продължи да се осъществява за период от поне три години след датата на преотстъпване.

Схемата предвижда помощта да се отпуска автоматично, с подаване на годишна данъчна декларация от получателя (данъчно задължен субект). Помощта ще се предоставя на данъчно задължени лица (юридически лица и еднолични търговци)- земеделски производители, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители; нямат изискуеми публични задължения към държавата; не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност; не са в производство по ликвидация; не са предприятия в затруднение.

Преотстъпеният данък не може да надвишава 50 на сто от стойността на придобитите активи (нови сгради и нова земеделска техника) в районите в по-неблагоприятно положение или в районите съгласно член 36, буква a), i), ii) и iii) от Регламент (ЕО) № 1698/2005, определени от държавите-членки съгласно членове 50 и 94 от посочения регламент и 40 на сто от стойността на придобитите активи в останалите райони.
Предвижда се данъчното облекчение по чл. 189б от ЗКПО да се прилага до края на 2013 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 07.07   175 г. – Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. – При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след...