ЕК прекратява помощите за развитие на Мали до "изясняване на ситуацията"

23.03.2012 | 15:50
по статията работи: Александър Димитров
Световната банка и Африканската банка за развитие също спряха субсидирането на страната
ЕК прекратява помощите за развитие на Мали до "изясняване на ситуацията"
Снимка: Commons.wikimedia.org

Министрите на външните работи на страните-членки на ЕС призоваха за незабавно връщане към цивилно управление и възстановяване на конституционния ред в Мали. Дипломатите „осъждат безпрекословно опитите за насилствено завземане на властта в страната“, информира холандското радио RNW.

Първият външен министър на ЕС – Катрин Аштън подчертава, че е абсолютно задължително гарантирането на свободата, както и безопасността на гражданите на Мали в кризисното положение.

Друг орган на Европейския съюз – Европейската комисия (ЕК), също реагира остро. Еврокомисарят по развитието Андрис Пиебалгс обяви, че временно се прекратява помощта за развитие на държавата до „изясняване на ситуацията“, информира Modern Ghana, цитирайки агенция Франспрес. Пиебалгс уточни, че тази мярка няма да се отрази на хуманитарната помощ, която Съюза предоставя на Мали, както и на пряката помощ за гражданите.

Поради сушавия сезон страната е заплашена от хранителна криза. Плануваната помощ за развитие между 2008 и 2013 година от страна на ЕС възлиза на 583 милиона евро (или 772 милиона долара). Целта на този пакет е подкрепа на икономическото развитие на Мали и намаляване на бедността. Част от средствата се реализират и в рамките на различни хранителни програми, подобряване на водоснабдяването и подпомагане на устоите на гражданското общество.

Световната банка и Африканската банка за развитие също спряха отпусканите от тях помощи за държавата.

Недоволни войници извършиха преврат в страната вчера, окупирайки държавни институции и затваряйки летищата и границите в Мали. Те се нарекоха Национален комитет за възстановяване на демокрацията и държавата, а говорителят им лейтенант Амаду Конаре обяви, че бунтът е поради неадекватните и неефективни действия на правителството.

Все още не се знае къде е законно избраният президент Амаду Тумани Туре, чийто мандат трябваше да изтече на 29 април.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....