ЕК прие стратегия за изграждане на устойчив енергиен съюз

25.02.2015 | 15:20
по статията работи: econ.bg
Според него ще има ново законодателство за преустройство на електроенергийния пазар
ЕК прие стратегия за изграждане на устойчив енергиен съюз
Снимка: Thinkstock/Guliver

Европейската комисия (ЕК) прие рамкова стратегия за създаването на общ енергиен съюз за страните-членки от Европейския съюз (ЕС). Тя беше представена от зам.-председателят на ЕК, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович и еврокомисарят по енергетиката и климатични промени Мигел Канете, съобщават от пресцентъра на европейската институция.

В стратегията е записано, че предстои Комисията да подготви ново законодателство за преразглеждане и преустройство на електроенергийния пазар. Заедно с това се предвижда осигуряването на по-голяма прозрачност в договорите за доставка на газ.

От ЕК посочват, че част от стъпките за изграждането на енергиен съюз е развитието на регионалното сътрудничество на енергийния пазар. В стратегията се казва още, че има нужда от по-силно регулирана рамка, ново законодателство за гарантиране на доставките на електроенергия и газ, увеличено финансиране от ЕС за енергийна ефективност или нов пакет от мерки относно възобновяемите енергийни източници.

По време на днешното си заседание Комисията прие още съобщение, в което се определят мерките, необходими за постигане до 2020 г. на целта за 10% взаимосвързаност на електроенергийните системи на държавите членки.

Заедно с това беше прието още съобщение, в което се излага визия за глобално споразумение по въпросите на климата в Париж през декември. Визията е за прозрачно, динамично и правно обвързващо глобално споразумение със справедливи и амбициозни ангажименти от всички страни.

В своето официално съобщение от ЕК добавят и четирите основни принципа, които характеризират готвения енергиен съюз. В тях влизат:

- Клауза за солидарност: да се намали зависимостта ни от единични доставчици и да можем напълно да разчитаме на съседите, особено когато се сблъскваме с прекъсвания на енергийните доставки. Повишена прозрачност, когато държави от Европейския съюз сключват споразумения за закупуване на електроенергия или газ от страни извън Съюза;

- Енергийни потоци, за които като че ли е в сила пета основна свобода: свободно движение на енергията през границите — със стриктно прилагане на действащите правила — например за разделяне на енергийния сектор и независимост на регулаторните органи, като при необходимост се предприемат правни действия.

Преустройство на пазарите на електроенергия, за да бъдат те взаимосвързани в по-голяма степен, с по-голям дял на енергията от възобновяеми източници и по-бързо реагиращи. Задълбочено преразглеждане на държавната намеса във вътрешния пазар и постепенно премахване на субсидиите, вредни за околната среда.

- Енергийната ефективност да бъде на първо място: коренно преосмисляне на енергийната ефективност и нейното третиране като самостоятелен източник на енергия, така че тя да може да се конкурира при равни условия с производствените мощности;

- Преход към общество с ниски въглеродни емисии, което е изградено така, че да е дълготрайно: като се гарантира, че местното производство на електроенергия — включително от възобновяеми източници — може лесно и ефективно да се поема от електроенергийната мрежа и други.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...