ЕК размрази плащания по ФАР за близо 82,6 млн. евро

18.11.2009 | 14:21
по статията работи:
Ще можем да изплатим със собствени средства дължимите суми за проектите, по които не са установени злоупотреби
ЕК размрази плащания по ФАР за близо 82,6 млн. евро

Искам да съобщя, че по препоръка на комисаря Оли Рен Комисията премахна надзора над плащанията по предприсъединителната програма ФАР (Phare) и Преходния инструмент за България", заяви говорителят на ЕК Марк Грей по време на пресконферениця в Брюксел.

Днешното решение е резултат от усилията, положени от българските власти, в тясното сътрудничество с ЕК, за изваждане на минали нарушения и предложените действия за корекция, изтъкна още Грей.

Нашето решение показва, че България е взела препоръките на ЕК насериозно и е подобрила финансовия контрол и управлението на европейските фондове".

В същото време обаче от ЕК не връщат акредитацията на изпълнителната агенция към Министерството на финансите, което е ясен знак, че са необходими още усилия. България трябва да се поучи от собствения си опит от управлението на предприсъединителните фондове при контрола над структурните и Кохезионния фонд, допълва в заключение говорителят на комисията.  

В своето изказване Грей припомня още, че комисията ни препоръчва затягане на правните процедури за избягване на кражбите и конфликт на интереси.

Както по-рано ви съобщихме, късно снощи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е получил писмо с информация за решението на ГД "Разширяване" на ЕК за размразяване на част от спрените плащания по програма ФАР за България. Информацията беше разпространена по БНР.

Часове по-късно обаче Юлиана Николова, секретар на Съвета за управление на еврофондовете, коментира, че не знае за получено писмо от ЕК. Източници от Брюксел обясниха, че до края на деня можем да очакваме подобен документ.

Общата сума по ФАР, отпусната за България за периода 2004-2007 година, е 658,3 млн. евро. Страната ни е заявила в ЕК плащания за 382,1 млн. евро. Днес от ЕК размразиха сумата от 82,56 млн. евро. Според данни, разпространени от българското министерство на финансите, обаче размразени са 91 млн. евро.

Разрешението от ЕК означава, че България получава възможност да изплати, засега със собствени средства, дължимите суми за т.нар. "чисти" проекти, за които не са установени никакви злоупотреби или нередности. Това се отнася само за договорите, сключени преди юли 2008 г., когато финансирането беше замразено, а две от агенциите по ФАР - към министерствата на финансите и на регионалното развитие, загубиха акредитациите си.

Сега те по изключение получават право да изплатят парите по проектите, които отговарят на тези условия, допълват експерти от ЕК. Парите могат да бъдат усвоени най-късно до края на годината, а догодина, след проверка на извършените плащания, ЕК ще възстанови на България средствата, изразходвани според правилата.

Финансовата санкция, която ще претърпи страната ни, възлиза на 39 млн. евро. По изпълнителни агенции разпределението е както следва:

  • 19 млн. евро финансова корекция представляваща 25% от стойността на договорите сключени от „Централно звено за финансиране и договаряне" в МФ в размер на 76 млн. евро по програма ФАР
  • 20 млн. евро финансова корекция представляваща 38% от стойността на договорите сключени от Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ в размер на 54 млн. евро по програма ФАР

По този начин от общо 130 млн. евро, които Европейската комисия счита, че са засегнати от системни слабости и поради тази причина неприемливи за финансиране по Програма ФАР, България спасява 91 млн. евро или 180 млн. лева, които очаква да получи от ЕК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...