ЕК с шест препоръки към България

08.02.2012 | 12:40
по статията работи: Лили Бончева
Комисията ни похвали за специализирания съд, но като цяло междинният й доклад за напредъка ни по Механизма за сътрудничество и оценка съдържа доста критики
ЕК с шест препоръки към България
Снимка: Sxc.hu
Прикачени документи

Днес Европейската комисия (ЕК) представи междинните си доклади за напредъка на България и Румъния през последните шест месеца, които са изготвени по Механизма за сътрудничество и проверка. Пълния текст на доклада на занашата страна ще откриете в прикачения файл.

Трябва да се отбележи, че ЕК отчита няколко положителни факта, случили се у нас за разглеждания период от време. На първо място беше посочено създаването на специализираните съд и прокуратура, които официално стартираха своята дейност от началото на тази година. От Брюксел са отчели и усилията на страната ни за намаляване на корупционните практики.

"Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, постигна значителни резултати, а новосъздадената Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси взе първите си решения", заяви Грей.

Докладът анализира предприетите действия във връзка с препоръките на Комисия през юли миналата година. Развитието в България през последните месеци показва необходимост от по-силни действия в редица области за осъществяването на препоръките на ЕК.

Например новият Закон за конфискация на незаконно придобито имущество, който в момента се обсъжда в парламента, трябва да бъде обхватен и да подкрепя силните институции. Необходимо е да се направи подробен анализ на недостатъците в съдебните и следствените практики по важни дела, а назначенията в съдебната система трябва да бъдат напълно прозрачни и обективни.

Необходимо е реформиране на изборния процес във Висшия съдебен съвет, за да се засили прозрачността и почтеността на съвета. Тази реформа ще бъде и важна стъпка към основна реформа на съдебната система. Решенията и наказанията по дела, свързани с корупция по високите етажи на властта, измами и организирана престъпност, които се разследват или вече са влезли в съда, трябва да покажат убедителни резултати, за да осигурят ефективно предотвратяване на нови подобни случаи, отбелязва ЕК.

Комисията допълва, че са необходими допълнителни усилия в идните месеци, за да се демонстрират убедителни резултати, които да допринесат за цялостната оценка на Комисията през лятото на 2012 г. за постигнатия от България напредък по Механизма за сътрудничество и оценка. ЕК посочва, че ще продължи да подкрепя България в усилията й за реформи.

Като цяло ЕК поставя шест задачи пред България въз основа на Механизма за сътрудничество и оценка:

  1. Приемане на изменения в Конституцията, които да премахнат всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система. 
  2. Гарантиране на по-прозрачен и ефикасен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс. Докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, преди всичко по отношение на досъдебната фаза.
  3. Продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефикасността. Оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.
  4. Провеждане на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи и докладване за тях. Докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.
  5. Вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.
  6. Прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху систематичното конфискуване на имуществото на престъпниците. Докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и постановени присъди в тези области.

 

    На въпрос кога ще бъде премахнат Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния и дали докладът това лято ще бъде последен, Марк Грей уточни, че идеята е този юли да бъде направена пълна оценка на постигнатото за последните пет години. "Всичко е на масата, както често съм казвал, и всичко зависи от постиженията на държавите", коментира говорителят на ЕК.

    "Докладът не съдържа политическа оценка", уточни Грей, заявявайки, че той не трябва да се свързва по никакъв начин със стремежа на България за приемането й в шенгенското пространство и повтори вече изразеното становищя на на ЕК, че България и Румъния изпълняват техническите критерии за членство в Шенген.

    Коментари на политици и институции по изказаните в доклада на ЕК констатации може да прочетете тук.

    Оцени статията:
    5.00/1
    Коментирай
    Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
    Предложи
    корпоративна публикация
    SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
    Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
    ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
    Резултати | Архив
    • Най-старата коневъдна ферма в света
    • Най-старата коневъдна ферма в света
    • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
    • Зимна приказка
    • Най-старата коневъдна ферма в света
    Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
    На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...