ЕК: Google е в нарушение на антитръстовите европравила

20.04.2016 | 15:00
по статията работи: Десислава Маданска
Компанията приложила стратегия с цел укрепване на господстващото си положение
ЕК: Google е в нарушение на антитръстовите европравила
Снимка: Google

Google е в нарушение на антитръстовите правила на Европейския съюз и злоупотребява със своето господстващо положение чрез налагане на ограничения на производителите на устройства за Android и на операторите на мобилни мрежи. Това става ясно от предварителното становище на Европейската комисия. ЕК е уведомила компанията за позицията си.

ЕК реши да започне производство в рамките на разследването на Google Android и срещу Alphabet Inc., холдинговата компания на Google.

От ЕК смятат, че Google е приложил стратегия за мобилните устройства с цел да запази и укрепи господстващото си положение в сферата на общото търсене в интернет.

„Въз основа на нашето досегашно разследване считаме, че поведението на Google лишава потребителите от по-широк избор на мобилни приложения и услуги и възпрепятства иновациите от страна на други участници, което е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Тези правила важат за всички дружества, осъществяващи дейност в Европа. Google сега има възможността да отговори на опасенията на Комисията“, заяви еврокомисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

От комисията смятат, че компанията ощетява и потребителите, като задушава конкуренцията и ограничават иновациите в по-широкото мобилно пространство.

Повече от половината от глобалния интернет трафик минава през смартфони и таблети и в бъдеще се очаква тази тенденция да се засили. Около 80 % от интелигентните мобилни устройства в Европа и света работят с мобилната операционна система Android, разработена от Google. Google предоставя лицензи за своята мобилна операционна система Android на производителите на мобилни устройства.

През април 2015 г. ЕК откри производство във връзка с поведението на Google по отношение на операционната система и приложенията Android. Според Брюксел Google има господстващо положение на пазарите за услуги за общо търсене в интернет, за подлежащи на лицензиране операционни системи за смарт мобилни устройства и за онлайн магазини за приложения за Android. Като цяло делът на Google на всеки от тези пазари е над 90 % в Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Според ЕК Google е нарушила антитръстовите правила на ЕС, тъй като изисква от производителите предварително да инсталират на своите устройства Google Search и браузъра Google Chrome и ги задължава да определят Google Search за услуга за търсене по подразбиране, като това представлява условие да получат лиценз за някои патентовани приложения на компанията. Освен това не позволява на производителите да продават интелигентни мобилни устройства, работещи с конкурентни операционни системи, основани на отворения код на Android. Също така предоставя финансови стимули на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако предварително инсталират на своите устройства само Google Search.  

Комисията счита, че тези търговски практики могат да доведат до допълнително укрепване на господстващото положение на Google Search на пазара за услуги за общо търсене в интернет. Тя е обезпокоена също, че тези практики засягат способността на конкурентните мобилни браузъри да се състезават с Google Chrome и че възпрепятстват разработването на операционни системи, основани на отворения код на Android, което ограничава възможностите, които те биха предложили за разработването на нови приложения и услуги.

Лицензиране на приложенията на Google

Разследването на Комисията показа, че за производителите на устройства, използващи операционната система Android, е важно от търговска гледна точка предварително да инсталират на тези устройства Play Store — онлайн магазина на Google за приложения за Android. В своите договори с производителите компанията обвързва предоставянето на лиценз за Play Store за устройствата за Android с условието търсачката Google Search да бъде предварително инсталирана и избрана по подразбиране. В резултат на това конкурентните търсачки не могат да бъдат избрани по подразбиране при повечето устройства, продавани в ЕИП. Това намалява и стимулите за производителите предварително да инсталират конкурентни приложения за търсене, както и стимулите за потребителите да изтеглят такива приложения.

Избягване на разпокъсаността

Android е система с отворен код, което означава, че може да бъде използвана безплатно и разработвана от всеки за създаване на изменена мобилна операционна система (т.нар. „форк на Android“). Въпреки това, ако даден производител желае предварително да инсталира на своите устройства патентованите приложения на Google, в това число Google Play Store и Google Search, компанията го задължава да сключи „споразумение за избягване на разпокъсаността“, с което производителят се ангажира да не продава устройства, работещи с форкове на Android.

Според евроекспертите поведението на Google оказва пряко въздействие върху потребителите, тъй като не им дава достъп до иновативни смарт мобилни устройства, основаващи се на алтернативни, потенциално усъвършенствани версии на операционната система Android.

Изключителност

От ЕК изтъкват, че Google е предоставила значителни финансови стимули на някои от най-големите производители на смартфони и таблети, както и на оператори на мобилни мрежи, при условие че предварително инсталират само Google Search на своите устройства.

Така Google е намалила стимулите за производителите и операторите на мобилни мрежи да инсталират предварително конкурентни услуги за търсене на устройствата, които пускат на пазара. Комисията разполага с доказателства, че условията за изключителност са повлияли на това дали някои производители на устройства и оператори на мобилни мрежи предварително инсталират конкурентни услуги за търсене.

Няма законоустановен срок, в който Комисията да приключва антитръстовите разследвания на антиконкурентно поведение. Продължителността на тези разследвания зависи от редица фактори, като сложността на случая, степента, до която засегнатото предприятие съдейства на ЕК и упражняването на правото на защита.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 27.10 97 г. – Римският император Марк Кокцей Нерва осиновява Траян (на бюста), обявявайки го за свой приемник, с което започва периодът на осиновените императори на Рим. 312 г....