ЕП гласува спасителните 2,7 млрд. евро

24.10.2013 | 08:46
по статията работи: Петя Бързилска
Проблемът е заради по-ниските приходи от вносни мита през тази година
ЕП гласува спасителните 2,7 млрд. евро

Европeйският парламент (ЕП) ще гласува тази сутрин допълнителни 2,7 млрд.  евро към бюджета на Европейския съюз за 2013 година, информира БНР.

Коригиращият бюджет бе одобрен от ресорната комисия на извънредно заседание във вторник вечерта (22 октомври), след като председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди, че Комисията няма да може да се разплаща "изрядно" след средата на ноември.

Проблемът се дължи на по-ниските приходи от вносните мита, събирани по външните граници. Недостигащите приходи ще бъдат компенсирани с по-високи вноски на база на брутния национален доход.

Европейската комисия (ЕК) е изправена пред реалния риск да изпадне в несъстоятелност, съобщи и евродепутатът Ивайло Калфин, който е докладчик за бюджета на ЕС.

Барозу е предупредил в писмо до Европейския парламент (ЕП), че на 15 ноември тя ще спре плащанията от бюджета на Европейския съюз (ЕС), ако спешно не й бъдат приведени 2,7 млрд. евро за покриване на разходите. Барозу настоява европейският бюджет да бъде актуализиран, за да бъде избегнато обявяването в несъстоятелност на ЕК като негов изпълнител.

По време на заседанието на бюджетната комисия в ЕП голяма част от членовете засипаха с въпроси комисаря по бюджетната политика Януш Левандовски защо научават за този недостиг, който заплашва Европа със закриване едва в понеделник, съобщава в. "Новинар". От своя страна той обвини редица страни за "непрекъснато занижено бюджетиране". По думите му "някои от си позволяват удоволствието да са винаги против и това е истинската причина за проблема, с който се сблъскваме".

Левандовски подчерта, че Комисията е спряла подписването на нови договори и дори и с допълнителните €2,7 милиарда ще има недостиг през 2013 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...