ЕП ни отряза за "Южен поток" - не иска тръбата в Европа

18.09.2014 | 15:21
по статията работи: Георги Велев
Депутатите предлагат да се помисли за допълнителни санкции срещу Русия като отрязването й от банковите разплащания
ЕП ни отряза за "Южен поток" - не иска тръбата в Европа

Европейският парламент призовава ЕС да отмени планираните споразумения с Русия в енергийната сфера и по-точно тези за строителството на газопровода „Южен поток”. Това е записано в резолюция на евродепутатите, която бе одобрена по време на пленарната сесия на Европарламента. Мярката е предложена като част от санкциите на ЕС към Русия, заради създадената конфликтна ситуация в Украйна.

От Европейската комисия вече призоваха всички страни-членки на общността да прекратят всякаква дейност по проекта.

"ЕС трябва да формулира конкретни критерии, за да може Москва да збегне следващата порция санкции, или премахване на настоящите", е записано в резолюцията, цитираната от ИТАР-ТАСС. Европейската комисия също така трябва да проучи въпроса за спирането на партньорството с Руската федерация по отношение на използването на мирния атом, предлагат депутатите. Трябва да се прецени и доколко е уместно Москва да се изключи от международната система за банкови разплащания SWIFT.

В същото време обаче за разрешаване на газовия спор ЕП настоява тристранните преговори за газовите доставки през Украйна да продължат докато се намери решение на въпроса.

По мнението на членовете на ЕП трябва да се "преразгледат отношенията си с Русия, като се ЕС се отказва от идеята за стратегическо партньорство и се намирят нови подходи за обединение“.

Според депутатите критериите трябва да включват спиране на доставките на оръжия и оборудване за сепаратистите в Украйна, установяване на ефективен международен контрол и прекратяване на огъня в Източна Украйна. Предлага се също така да се помогне на Киев да си възстанови контрола над украинските територии.

Депутатите от ЕП са одобрили рестриктивните мерки срещу Русия и според тях Европейския съвет не бива да премахва сега наложените санкции, докато не бъдат изпълнени всички условия. Дори напротив – ЕС трябва да се готви да наложи допълнителни санкции на Русия, е записано още в резолюцията.

Европейският съюз трябва да се формулира "ясна пакет от критерии, по изпълнението на които ще бъде възможно да се избегне прилагането на нови санкции срещу Русия или налагане на нови такива, е записано още в документа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...